Семинар “Унапређење односа између полиције и припадника ЛГБТ заједнице“

LGTBУ периоду од 08-09.02.2016. године и од 10-11.02.2016. године у ЦЈБ Требиње и ЦЈБ Источно Сарајево одржани су дводневни семинари “Унапређење односа полиције Републике Српске са ЛГБТ заједницом“ за полицијске службенике наведених центара.

Семинар је намијењен полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске који непосредно раде на пословима и задацима који антиципирају непосредну комуникацију са припадницима ЛГБТ заједнице.

Циљ семинара јесте сензибилизација полицијских службеника о правима и слободама ЛГБТ популације, као и едукација о специфичностима комуникације са овом популацијом.

Садржај семинара се односи на основне термине које користи ЛГБТ популација, као и осврт на специфичности ЛГБТ права, затим на социо-психолошки сегмент ЛГБТ популације, те на значај и циљ адекватне комуникације полиције са припадницима ЛГБТ популације.

Посебан акценат је на кривичнопроцесним и криминалистичким специфичностима рада са ЛГБТ припадницима.

Наведени семинари су наставак активности Управе за полицијско образовање које су предузете крајем претходне године, а које имају за циљ да се у свим ЦЈБ оспособи дио полицијских службеника за рад са ЛГБТ популацијом.

Поред полицијских службеника из ЦЈБ Требиње и ЦЈБ Источно Сарајево, у претходном периоду су наведени семинар похађали и припадници ЦЈБ Бања Лука и ЦЈБ Приједор, а у наредном периоду је планирано да се наведени семинар одржи и за припаднике ЦЈБ Бијељина и ЦЈБ Добој.