Почео пројекат превенције малољетничке делинквенције у школама Републике Српске

Prevencija1Дана 22.02.2016. године, предавањем пред око 300 ученика старијих разреда Основне школе “Милош Црњански“ у Бањој Луци, званично је почела реализација Пројекта превенције малољетничке делинквенције у Републици Српској у овом полугодишту. Предавање су реализовали припадници Управе за полицијско образовање на тему “Превенција злоупотребе Фејсбука“ са циљем да ученицима представи опасности и безбједносне ризике коришћења Фејсбука, али такође и са циљем да им се укаже на друштвено пожељно и афирмативно понашање на овој друштвеној мрежи.

Предавању је претходило обраћање министра унутрашњих послова Републике Српске мр Драгана Лукача који је нагласио да је циљ ове кампање да се дјеци укаже на праве вриједности које треба понијети из школе, као и на то да се неприхватљиво и кажњиво понашање треба избјегавати. У контексту саме теме предавања, министар је истакао да се дјеца на интернету суочавају са разним проблемима, чега родитељи углавном нису свјесни, те да је циљ наведеног предавања, између осталог, и едукација дјеце коме и како могу да пријаве разне негативности са којим се суочавају током виртуелне егзистенције на друштвеним мрежама.

Директор школе Весна Бањац је истакла да је сама школа безбједна, али да се увијек радо одазвају позиву полиције о предавањима у вези са негативностима наркоманије, алкохолизма, сексуалног насиља, злоупотреба интернета и других садржаја. Директорица је поздравила тему предавања истичући да су дјеца, за разлику од родитеља, данас сигурно упознатија са могућностима интернета, али да ни они, ни родитељи нису упознати у потпуности са разним негативностима које вребају на интернету.

Носилац активности у вези са реализацијом пројекта испред МУП РС јесте Управа за полицијско образовање. Образлажући пројекат, начелник Управе др Миле Шикман рекао је да ће на предавањима бити указано на све опасности којима су малољетници изложени, али и представљени начини заштите. Такође је указао на неопходност информатичког описмењавања, као и да развој информатике и технологије мора пратити и адекватна законска регулатива, те напоменуо да закони многих земаља третирају виртуелно кривично дјело. Поред наведеног, начелник је истакао и превентивни аспект ових активности, наглашавајући да је посредни циљ предавања намјера да и потенцијални извршиоци ових деликата увиде да је полиција присутна у заједници, без обзира на то што се она испољава, у одређеним сегментима, у вирутелној егзистенцији самих чланова заједнице.

Наведени пројекат је наставак претходних превентивних активности Министарства, са одређеним модификацијама садржаја које су инициране актуелном безбједносном проблематиком. У оквиру наведених превентивно-едукативних активности, акценат ће бити на предупређивању безбједносно-ризичног понашања на друштвеним мрежама, затим на едукацији о негативностима наркоманије, као и на препознавању и реаговању на сексуално узнемиравање. Поред наведеног, по указаној потреби, циљна популацији ће се едуковати и о садржајима попут вршњачког насиља, насиља на спортским теренима, алкохолизма и о другим негативностима са којима се суочавају млади.

Основни циљ превентивних активности јесте упознавање циљне популације са одређеним безбједносно-ризичним облицима понашања, облицима испољавања негативности према ученицима, те начинима адекватног и афирмативног реаговања на те негативности.

Поред ученика старијих разреда основне школе и ученика средње школе, превентивне активности су усмјерене и ка школском особљу, те према родитељима.

На сљедећим линковима канала Министарства на Јутјубу се могу погледати промотивно-едукативни филмови о темама пројекта:

https://www.youtube.com/watch?v=P4Mm16Kolas.