Мјесечни резултати превенције малољетничке делинквенције

2016-03-15_09-03-53Почетком другог полугодишта, Управа за полицијско образовање, заједно са полицијским службеницима ЦЈБ Министарства унутрашњих послова Републике Српске, наставила је са реализацијом Плана и програма превентивних активности на спречавању малољетничке делинквенције на подручју Републике Српске.

Поводом почетка наведених активности, дана 22.02.2016. године министар унутрашњих послова је у Основној школи “Милош Црњански“ у Бањој Луци одржао пригодно предавање о неопходности превенције малољетничке делинквенције и о активностима које Министарство спроводи на том плану. Предавању је присуствовало око 300 ученика, као и школско особље. У току прве седмице предавања, у периоду од 22-26.02.2016. године, сви ЦЈБ су имали по једно предавање у оквиру школе у сједишту ЦЈБ и по једно предавање у школи ван сједишта ЦЈБ.

У току фебруара, у оквиру ових активности, резултати су следећи:

–  Превентивно-едукативним активностима присуствовало је око 5 600 ученика, а полицијски службеници су одржали чак 123 предавања у 104 основне и средње школе на подручју Републике Српске. Само на подручју ЦЈБ Бијељина и ЦЈБ Бања Лука предавањима је присуствовало више од 2 000 ученика.

–  Поред ученика, наведеним предавањима је присуствовало и око 720 родитеља, као и око 450 наставника и професора;

–  У реализацији наведених активности, учествовало је око 110 полицијских службеника.

Prevencija1Анализом наведених резултата, може се констатовати да је сам ниво, садржај и динамика реализације превентивно-едукативних предавања на задовољавајућем нивоу. У наредном периоду ће се посебна пажња посветити:

–  Интензивирању предавање ученицима средњих школа, с обзиром на то да је акценат у претходном периоду на ученицима основних школа;

–  Анимирању већег присуства родитеља на предавањима;

–  Едукацији школског особља о садржајима превентивних активности;

Овом приликом позивамо све заинтересоване школске институције да се обрате организационим јединицама Министарства унутрашњих послова Републике Српске како би се наведено предавање реализовано и у њиховим школама.