Обогаћена музејска поставка у Управи

muzejskaslikaПоводом  обиљежавања 20 година постојања Министарства унутрашњих послова, у априлу 2012. године, у Управи за полицијско образовање отворена је стална музејска поставка, у којој су изложени експонати и фотографије који документују историјски развој Министарства. Музејска поставка је настала с циљем прикупљања и чувања предмета који се односе на историју и садашњост Полиције Републике Српске. Грађу за музеј чине полицијске униформе, полицијске ознаке кроз историју, лична документа, оружје, фотографије, опрема кориштена за остваривање радио и телефонске везе, опрема криминалистичке технике, као и писана документа и прописи, којих укупно има преко 650.
С обзиром на то да постоји потреба за континуирано унапређење сталне музејске поставке, формирана је Музејска збирка, Одлуком министра о формирању музејске збирке, број С/М-052-2651/15 од 13.11.2015. године, те је постојећа збирка допуњена експонатима које су донирали центри јавне безбједности Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и Министарство унутрашњих послова Србије. Међу донираним експонатима налазе се униформа саобраћајног полицајца до 1992. године, средства везе кориштена деведесетих година, апарат за давање узбуне у случајевима опасности, пројектор, фото апарати. Дио збирке коју чине документи и прописи,  обогаћен је са примјерима Наставних планова и програма из 1995. и 2003. године, као и Регистар активних извршилаца кривичних дјела из 1977. године.  Као значајан експонат наше збирке, издваја се и лист „Полицајац“ (примјер из 1998. и 1999. године) у којем су описивана сва битна дешавања из области полиције и безбједности кроз историју.
Циљ Министарства унутрашњих послова је да и у наредном периоду континуирано прикупља експонате и обогаћује постојећу збирку који заузимају значајно мјесто у раду Полиције Републике Српске. Значајно је поменути да је Музејска збирка Министарства унутрашњих послова  уједно и прва збирка у саставу на овим просторима.