Петнаест година матуре VIII класе Средње школе унутрашњих послова Бања Лука

DSC_0234Дана 10.06.2016. године у Бањој Луци је одржана прослава петнаестогодишњице матуре VIII класе бивше Средње школе унутрашњих послова Бања Лука.

Средња школа унутрашњих послова Бања Лука је била образовна полицијска институција у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Српске, која је постојала од 1992. године до 2001. године. Наиме, МУП-а РС је самим оснивањем формирао институцију средњoшколског полицијског образовања. Наставни план и програм образовања будућих полицајаца који ће обављати полицијске послове са средњом стручном спремом, поред општеобразовних предмета за средњошколско образовање, обухватао је и стручне полицијске предмета, попут правила службе јавне безбједности, одбране и заштите, безбједности саобраћаја, криминалистичке психологије, кривичног права, прекршајног права, а такође су били заступљени и криминалистички предмети попут увода у криминалистику, криминалистике-тактике, криминалистике-технике и криминалистике-методике, и то током свих година четворогодишњег средњошколског образовања. Евидентна садржајност и свеобухватност средњoшколског полицијског образовања је разумљива уколико се има у виду да у се у оквиру школовања ученици образовали за опште полицијске послове, док се евентуално усмјерење (за припадника криминалистичке полиције), а поготово одређена специјализација (послови криминалистичког техничара) подразумијевала кроз касније курсеве и семинаре.

Реорганизацијом полиције у БиХ, након Дејтонског мировног споразума, у складу са Оквирним споразумом о реструктуирању, реформи и демократизацији полиције Републике Српске из 1998. године, предвиђена је и модернизација полицијске обуке оснивањем Полицијске академије у оквиру МУП-а РС. Полицијска академија Бања Лука је основана 1999. године у оквиру које се обука будућих припадника полиције вршила по преовлађујућем моделу полицијске обуке развијених држава Запада.

Оснивањем Полицијске академије, предвиђено је постепено укидање Средње школе унутрашњих послова. Промоцијом VIII класе 2001. године, након непуне деценије егзистирања у оквиру МУП-а РС и школованих 1 139 полицајаца – техничара за послове безбједности, Средња школа унутрашњих послова Бања Лука је престала да постоји, а обука полицајаца за потребе МУП-а Републике Српске је настављено под окриљем Полицијске академије.

DSC_0294Обиљежавањем петнаест година од матуре задње класе Средње школе унутрашњих послова, бивши ученици и њихови професори, командири, начелник класе и други су евоцирали успомене настојећи да сачувају сјећање на ову прву образовну полицијску институцију Министарства унутрашњих послова Републике Српске, због које се често каже да је полицијско школство у Републици Српској старо колико и сама Република Српска, односно да је настало заједно са самим Министарством. Такође, већи дио бивших ученика Средње школе ради у министарству, гдје обављају разне послове и задатке од почетних до насложенијих послова и задатака. Тако су и бивши ученици задње, VIII класе средње школе данас полицајци, помоћници и замјеници командира, командири полицијских станица, начелници станица јавне безбједности, инспектори, начелници одсјека и одјељења криминалистичке полиције у оквиру Министарства, док их дио ради и у другим полицијским агенцијама у БиХ.

Само обиљежавање петнаестогодишњице матуре Средње школе у Управи за полицијско образовање почело је минутом ћутања и сјећањем на трагично настрадале и умрле ученике школе, након чега се ученицима обратио начелник класе Душко Париповић истичући задовољство што се и након петнаест година нису прекинула пријатељства и дружења између ученика настала током школовања. У оквиру разредног часа, са ученицима су поразговарали командири водова и разредне старјешине, а такође се остварио и увид у дневнике – разредне књиге. Након тога, обишао се објекат Дома пензионера у Бањој Луци, у оквиру којег је била смјештена Средња школа, након чега су бивши ученици дружење наставили за вечером.