Промовисана V класа Полицијске академије за припаднике СЈП

Кадети V класе основне полицијске обуке за припаднике Специјалне јединице полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас су промовисани у Бањалуци.

Обуку је успјешно завршило 45 кандидата, од чега 40 мушкараца и пет жена.

DSC_0110Министар Драган Лукач је истакао да је за сваку земљу од великог значаја да има добро припремљену специјалну полицију, која може да одговори нарочито сложеним задацима у борби против тероризма и организованог криминала.

Он је рекао да је обука коју кадети похађају заснована на искуствима Специјалне јединице полиције Републике Српске која је пролазила обуке са специјалним јединицама водећих земаља Европе и Свијета.

„Они настављају традицију Специјалне јединице МУП-а Републике Српске формиране још 1992. године која је поднијела велике жртве и дала велики допринос стварању Републике Српске“, додао је министар Лукач.

Начелник Управе за полицијско образовање Министарства унутрашњих послова Републике Српске Миле Шикман рекао је да су кадети кроз основну обуку стекли знања и вјештине за самостално обављање полицијских послова, те да ће сада бити упућени на шестомјесечни приправнички стаж у полицијске станице у Бањалуци, а потом на специјалну полицијску обуку у Специјалној јединици полиције у трајању од годину дана.

Кадети Немања Јевђенић из Челинца и Ивана Секулић из Српца овом приликом су рекли да је обука била захтјевна, али да их је кроз њу водила жеља да се баве полицијским послом.