Почетак обуке кадета XVIII класе основне полицијске обуке на Полицијској академији

PocetakXVIIIklaseДанас је у Управи за полицијску обуку уприличено потписивање Уговора о регулисању међусобних права и обавеза поводом похађања полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку – Полицијској академији Бања Лука за кадете XVIII класе основне полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку – Полицијској академији Бања Лука. Поред припадника Полицијске академије, потписивању уговора присуствовао је и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум и шеф Полиције Брчко Дистрикта БиХ Горан Писић.

У обраћању кадетима, министар је похвалио њихову жељу и ентузијазам за пријем на Полицијску академију, наводећи како морају да наставе да се залажу и током обуке како би задовољили критерије пријема у Министарство и оспособили се за рад у Полицији Републике Српске. Такође, министар је овом приликом истакао да је ово један од начина подмлађивања полиције Републике Српске, као и стратешко опредјељење МУП РС да кадровски ревитализује Полицију Републике Српске.

Значајно је истаћи да у оквиру обуке кадета XVIII класе исту похађају и кадети из Брчко дистрикта БиХ, односно кадети које је Полиција Брчко дистрикта БиХ послала на школовање на Полицијску академију Бања Лука, те који ће радни однос, након окончане обуке, засновати у овој полицијској институцији.

Обука XVIII класе основне полицијске обуке на Полицијској академији Бања Лука траје 58 радних седмица, у оквиру којих је обука подијељена на три фазе.

Прва фаза представља основну полицијску обуку у Јединици за полицијску обуку – Полицијској академији, у трајању од 26 наставних седмица. У овој фази, обука, која је предметно-модуларног карактера, реализује се кроз 20 различитих предмета, вјештина и модула. Укупан броја часова износи 836. По завршету прве фазе, кадети полажу завршни испит. Кадети који са позитивним успјехом заврше ову фазу основне полицијске обуке и положе завршни испит, упућују се у центре јавне безбједности на стручно оспособљавање, односно приправнички стаж, што представља другу фазу основне полицијске обуке, која се реализује у центрима јавне безбједности, у трајању од 6 мјесеци, односно 960 радних сати. У току ове фазе, ментори у центрима јавне безбједности оцјењују практично поступање кадета током стручног оспособљавања. Кадети који са позитивном оцјеном заврше стручно оспособљавање, одлазе на рефлексивну фазу на Полицијску академију, која представља трећу фазу обуке. Рефлексивна фаза представља интегрисану наставу (практични рад кадета) која се реализује на Полицијској академији у трајању од једне радне седмице или 40 наставних часова. Кадети који са позитивном оцјеном заврше рефлексивну фазу, стичу услов за полагање стручног испита.