Радионица у вези са полицијским интегритетом

dsc_0070У Управи за полицијску обуку 20.09.2016. године одржана је радионица на тему полицијског интегритета којој су присуствовали представници основних организационих јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Иницијатор радионице је DCAF (Женевски центар за демократску контролу наоружања) чији представници су и учествовали у моделирању радионице.

Циљ радионице је био да се представници Министарства упознају са најновијим стандардима у области полицијског интегритета, али и са новијим изазовима у овој области који се постављају и пред полицајце и пред саму полицијску организацију.

Радионицу је отворио начелник Управе др Миле Шикман који је изразио захвалност за дугогодишњу сарадњу Министарства са DCAF-ом, као и за помоћ и подршку коју пружају Министарству у његовим активностима. У уводном обраћању, начелник се осврнуо и на значај полицијског интегритета за саму полицијску организацију, нагласивши да је МУП РС међу првим полицијским агенцијама у БиХ спознао наведени проблем, те је у претходном периоду иницирао имплементацију плана интегритета у Министарство, те да је у току његова имплементација, а да ће радионица свакако допринјети садржајнијој и ефикаснијиј примјени овог плана.

Радионица је организована у три сесије. У оквиру прве сесије, представник DCAF је указао на инострана искуства са полицијским интегритетом и начинима његове имплементације у пракси полиција других земаља, као и са изазовима који се јављају. Друга сесија се односила на улогу полицијске обуке и селекције кадрова за рад у полицији као најважнији и незаобилазни сегмент афирмисања полицијског интгритета. У оквиру треће сесије, којом су фасилитирали представници Службе за заштиту интегритета и законитости у раду и Управе за полицијску обуку, указано је на одређене изазове са којим се сусрећу припадници полиције, те је затражено од представника DCAF да се у наредном периоду пронађу одређени модалитети како реаговати на те изазове, те како унаприједити постојећи ниво полицијског интегритета.