Учешће Управе на Ноћи истраживача 2016

dsc_0213 Ноћ истраживача је европски догађај покренут од стране Европске комисије 2005. године, који има за циљ да зближи грађанство и истраживаче једном годишње, задњег петка у септембру, пружајући алтернативу за уобичајени излазак петком, промовишући науку у вечерњим часовима разним активностима. Тежиште је на представљању истраживача у опуштеној и пријатељској атмосфери, истицању позитивног утицаја истраживача на свакодневни живот грађана, те промовисању каријере истраживача, посебно код младих.

БиХ учествује у Ноћи истраживача од 2012. године, када је манифестација први пут одржана у Бањој Луци. Ове године, догађај се организује у Бањој Луци, Сарајеву, Бијељини, Мостару и Горажду.

Ове године Ноћ истраживача води ка новим сазнањима и интересантним научним открићима. Под слоганом “Истражи непознато“ манифестација усмјерава ка путевима који откривају науку и показују како се истраживањем рађају иновације.

Управа за полицијску обуку се, по трећи пут, дана 30.09.2016. године представила на овогодишњој манифестацији Ноћ истраживача 2016 у Бањој Луци која је организована у просторијама Дјечијег позоришта Републике Српске.

dsc_0222На једном од већих штандова манифестације, кадети Полицијске академије Бања Лука су бројним посјетиоцима, међу којима су предњачили млади, представили криминалистичко-техничка и форензичка средства и методе које користи Полиција Републике Српске. Међу неколико штандова наше Управе, свакако најпосјећенији су били штанд за дактилоскопирање лица, те за изазивање невидљивих отисака папиларних линија, а посјећени су и били штандови са ултраљубичастим свјетлом, апликација за фото-робот и др.

Судећи по пажњи која је поклоњена нашем штанду, као и и по посјећености, те по непосредном учешћу грађана, поготово млађе популације у дактилоскопирању, изазивању отисака, креирању фото-робота и другим активностима, свакако није претјерано уколико се каже да је простор Управе за полицијску обуку, као и претходних година, на Ноћи истраживача 2016 био један од најпосјећенијих, ако не и најпосјећенији на овој манифестацији.

Активностима од стране Управе задовољни су били и организатори манифестације, који су обећали да ће нас позивати и на наредне сличне манифестације које буду организовали.