Учешће Управе у пројекту “Правда за свако дијете“

teslicДана 28.10.2016. године у Теслићу је одржан округли сто “Јачање капацитета за рад са малољетницима“ у организацији Министарства унутрашњих послова Републике Српске и UNICEF-а.

Округли сто је завршна активност пројекта “Правда за свако дијете“ које је у претходном периоду реализовао МУП РС под покровитељством UNICEF-а. На округлом столу су представљене активности на превенцији малољетничке делинквенције које су у претходном периоду, у координацији са Управом за полицијску обуку, на терену реализовали припадници МУП РС. Том приликом је истакнут значај превентивних активности које реализује МУП РС према основношколској и средњошколској популацији, са циљем квалитативног и квантитативног интензивирања тих активности и у наредном периоду.

Једна од пројектних активности пројекта “Правда за свако дијете“ била је и израда Приручника за примјену полицијског упозорења према малољетницима, те је овом приликом на округлом столу представљен наведени приручник чији су аутори др Николина Грбић – Павловић, др Мирослав Ђурић, Свјетлана Бијелић и Славица Букара. Приликом промоције Приручника, наведено је да је он и настао са циљем да послужи свима који се директно или индиректно баве примјеном мјере полицијског упозорења, а прије свега припадницима Министарства који директно раде на пословима и задацима спречавања и сузбијања малољетничког криминалитета, али и другим стручњацима који се током свог посла сусрећу са примјеном ове мјере. Електронска верзија Приручника се може преузети овдје: prirucnik-za-primjenu-policijskog-upozorenja-prema-maloljetnicima.

Округлом столу су, поред представника организационих јединица МУП РС, присуствовали и тужиоци Окружних тужилаштава у Републици Српској, Омбудсмен за дјецу Републике Српске, представници Министарства правде Републике Српске, представници центара за социјални рад из Теслића и Добоја, те представници осталих релевантних субјеката из Републике Српске.