Почетак превентивно-едукативних активности у другом полугодишту

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је данас, 17.02.2017. године у Основној школи „Кнез Иво од Семберије“ у Бијељини, организовало превентивно-едукативно предавање за око 400 ученика на тему „Превенција негативности на друштвеним мрежама“, са којим је озваничен наставак превентивних активности на предупређивању малољетничке делинквенције.

Млади веома често нису свјесни да их на друштвеним мрежама „вребају“ такозвани предатори, док родитељи мисле да им је дијете сигурно јер сједи у сусједној соби, а, у ствари је, посредством мреже, изложено опасностима као и у реалном животу, упозорио је данас у Бијељини начелник Управе за полицијску обуку МУП-а Републике Српске Миле Шикман.

Начелник Шикман је навео да су најчешће опасности којима су млади изложени на друштвеним мрежама злоупотребе и могућност сексуалног искоришћавања.

Он каже да „предатори“ користе лажне налоге и покушавају обманом доћи до компромитујућих фотографија које послије користе као уцјену.

„Млади нису свјесни да на овај начин могу постати и жртве правог сексуалног искоришћавања, односно да их наведу да се виде и у реалном животу, па их сексуално искористе“, рекао је начелник Шикман.

Он је додао да у основним и средњим школама широм Српске припадници МУП-а проводе програм превентивних активности, да би млади били упознати о могућностима што безбједнијег коришћења савремене технологије и да не би постали њене жртве.

„Седам година ученике упознајемо о различитим облицима угрожавања којима су изложени на друштвеним мрежема и штетним посљедицама, како да то препознају и правилно реагују“, навео је начелник Шикман.

Он је додао да је данашње предавање промоција наставка ових активности и у другом полугодишту.

„Током прошлог полугодишта више од 18.000 ученика чуло је наша предавања. Одржали смо око 250 предавања у више од 110 основних и средњих школа којима, осим ђака и наставника, присуствују и родитељи ученика, којих је било око 750“, навео је начелник Шикман.

Александар Миладиновић инспектор на Полицијској академији у Бањалуци рекао је да је данашње предавање посвећено и томе на који начин млади могу најбрже алармирати релевантне заштитне субјекте.

Он је навео да је сва кривична дјела на интернету потребно пријавити полицији, а за негативности које нису кривична дјела алармирати друге субјекте заштите, администраторе „Фејсбука“ и других друштвених мрежа.