Почетак обуке за VI класу Полицијске академије за припаднике САЈ

DSC_0324Данас је у Управи за полицијску обуку уприличено потписивање Уговора о регулисању међусобних права и обавеза поводом похађања полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку – Полицијској академији Бања Лука за кадете VI класе полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку – Полицијској академији Бања Лука за припаднике Специјалне антитерористичке јединице МУП РС. Поред припадника Полицијске академије, потписивању уговора присуствовао је и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

У обраћању кадетима, министар је похвалио њихову жељу и ентузијазам за пријем на Полицијску академију, наводећи како морају да наставе да се залажу и током обуке како би задовољили критерије пријема у Министарство и оспособили се за рад у Полицији Републике Српске. Такође, министар је овом приликом истакао да је ово један од начина подмлађивања полиције Републике Српске, као и стратешко опредјељење МУП РС да кадровски ревитализује Полицију Републике Српске.

Обука VI класе полицијске обуке за припаднике САЈ траје 58 радних седмица, у оквиру којих је обука подијељена на три фазе.

DSC_0366Прва фаза представља полицијску обуку у Јединици за полицијску обуку – Полицијској академији, у трајању од 26 наставних седмица. У овој фази, обука, која је предметно-модуларног карактера, реализује се кроз 18 различитих предмета, вјештина и модула. Укупан број часова износи 758. По завршету прве фазе, кадети полажу завршни испит. Кадети који са позитивним успјехом заврше ову фазу полицијске обуке и положе завршни испит, упућују се у центре јавне безбједности на стручно оспособљавање, односно приправнички стаж, што представља другу фазу полицијске обуке, која се реализује у центрима јавне безбједности, у трајању од 6 мјесеци, односно 960 радних сати. У току ове фазе, ментори у центрима јавне безбједности оцјењују практично поступање кадета током стручног оспособљавања. Кадети који са позитивном оцјеном заврше стручно оспособљавање, одлазе на рефлексивну фазу на Полицијску академију, која представља трећу фазу обуке. Рефлексивна фаза представља интегрисану наставу (практични рад кадета) која се реализује на Полицијској академији у трајању од двије радне седмице или 80 наставних часова. Кадети који са позитивном оцјеном заврше рефлексивну фазу, стичу услов за полагање стручног испита