Управа наставља са активностима на превенцији малољетничке делинквенције

2016-03-15_09-03-53Управа за полицијску обуку, заједно са унутрашњим организационим јединицама Министарства унутрашњих послова Републике Српске, наставља са реализацијом превентивно-едукативних активности на спречавању малољетничке делинквенције.

Припадници Управе су дана 24.03.2017. године у Дому културе у Српцу одржали превентивно-едукативно предавање пред око 400 средњошколаца из ове општине. У оквиру два школска часа, предавање се односила на превенцију негативности на друштвеним мрежама и на перцепцију сексуалног узнемиравања.

У оквиру предавања о предупређивању негативног и безбједносно-ризичног понашња на интернету, а превасходно на друштвеним мрежама, инспектор за полицијску обуку Александар Миладиновић је средњошколцима указао на феноменологију безбједносних инцидената на друштвеним мрежама, на потенцијално и предиспонирано виктимогено понашање интернаута на друштвеним мрежама, посебно указујући на значај самозаштите и поштовања правила приватности током виртуелне егзистенције на интернету.

Едина Хелдић-Смаилагић, из Јединице за стручну обуку, средњошколцима је посебно указала на потенцијално латентне облике испољавања сексуалног узнемиравања, као и на профил извршилаца ових деликата, са акцентом на начине препознавања симптома код жртве, те на начин реаговања на сексуално узнемиравање.

13234682_1164284723591315_1926909515_oНаведено предавање се реализује у оквиру пројекта превенције малољетничке делинквенције које Управа за полицијску обуку, заједно са Центрима јавне безбједности, спроводи на територији Републике Српске. Наведени пројекат је наставак претходних превентивних активности Министарства, са одређеним модификацијама садржаја које су инициране актуелном безбједносном проблематиком. У оквиру наведених превентивно-едукативних активности, акценат је на предупређивању безбједносно-ризичног понашања на друштвеним мрежама, затим на едукацији о негативностима наркоманије, као и на препознавању и реаговању на сексуално узнемиравање. Поред наведеног, по указаној потреби, циљна популацији се едукује и о садржајима попут вршњачког насиља, насиља на спортским теренима, алкохолизма и о другим негативностима са којима се суочавају млади.

Основни циљ превентивних активности јесте упознавање циљне популације са одређеним безбједносно-ризичним облицима понашања, облицима испољавања негативности према ученицима, те начинима адекватног и афирмативног реаговања на те негативности.

Поред ученика старијих разреда основне школе и ученика средње школе, превентивне активности су усмјерене и ка школском особљу, те према родитељима.