Министарство унутрашњих послова Републике Српске обиљежило Дан полиције и 25 година постојања

17813783_10210913193897349_1417159600_nМинистарство унутрашњих послова Републике Српске је данас обиљежило Дан полиције и 25 година постојања. У оквиру централне манифестације, која је организована у Бањалуци, откривен је и освештан споменик за 782 погинула припадника МУП-а Републике Српске, а потом је одржана свечана академија.

Споменик, који се налази испред зграде МУП-а Српске, открили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар унутрашњих послова Драган Лукач и Ивана Лиздек, кћерка Милета Лиздека, полицајца који је погинуо у априлу 1992. године на Врацама у Сарајеву.

Након откривања, споменик је освештао Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, док су вијенце осим предсједника Српске и министра унутрашњих послова, положили и министар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић, премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум, делегација Народне скупштине и други.

У оквиру свечане академије која је одржана у Банском двору и ове године додијељена су признања припадницима Министарства за исказану стручност и професионалност у вршењу повјерених послова и задатака, те исказану упорност и храброст. Златни знак полиције додијељен је Бранку Раци и Ђорђу Шебезу из Полицијске станице Бањалука, те Горану Павловићу из Полицијске станице Бијељина. Сребрни знак полиције додијељен је начелнику Одјељења за борбу против тероризма и екстремизма Бранки Ћургуз из ЦЈБ Добој, те криминалистичком полицајцу из Полицијске станице Гацко Миљану Мирићу. Такође, већем броју припадника МУП-а Републике Српске уручене су захвалнице за запажене резултате у раду.

DSC_0155Овом приликом Министар Лукач је додијелио златни знак полиције истакнутим међународним сарадницима, и то МУП-у Србије, Аустрије, Словеније, Шведске, Италије, те Федералном истражном бироу.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач је у оквиру свог обраћања рекаода не смију бити заборављени припадници Министарства унутрашњих послова који су стварали и бранили Српску, међу којима и 782 полицајца који су дали животе за њену слободу.

„Сви они су разлог више да уложимо додатну енергију, труд и знање за развијање МУП-а као саврмене, демократске службе која је отворена ка друштву и грађанима, а чији је основни задатак да Српску учини безбједним и бољим мјестом за живот и рад свих“, истакао је министар Лукач.

Он је подсјетио да су приоритети у раду припадника МУП-а безбједност грађана, заштита имовине, Устава и уставног поретка Републике Српске, те снажна борба против криминала и корупције, као и против тероризма.

„Досадашњи резултати показују да је Полиција Српске свим задацима и изазовима одговорила професионално, те је из године у годину примјетан напредак у свим сегментима. Ти резултати требало би да нам буду подстрек да наставимо даље, посебно у борби против организованог криминала и корупције, али и против најактуелније безбједносне пријетње – тероризма“, поручио је министар Лукач.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Полиција Српске несумњиво један од снажних елемената њене државности, те се у том погледу радује успјесима које показује и повјерењу које има у друштву.

„Способност полиције Српске довела је у позицију да буде најбоља полицијска агенција у БиХ и једна од најбољих у региону, способна да сарађује са озбиљним полицијским агенцијама и структурама у Европи и свијету. Зато Полиција Српске има нашу подршку и наставићемо да улажемо максималне напоре с циљем обезбјеђивања логистичких услова за њен рад“, додао је предсједник Додик.

DSC_0170Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да полицијске структуре и МУП представљају важан сегмент развоја Републике Српске.

Она је честитала Дан полиције и захвалила свим припадницима МУП-а који су дали своје животе да би данас постојала Република Српска, као и онима који годинама показују опредијељеност да са осталим институцијама раде на јачању Републике Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић рекао је да ће полиције Републике Српске и Србије изузетну сарадњу наставити и учврстити у наредном периоду, те заједничком акцијама допринијети да се људи осјећају безбједно.

Стефановић је у свом обраћању истакао значај и снагу односа, те нераскидиве везе Српске и Србије, које се огледају и у његовању историјског насљеђа и заједничког залагања за очување мира у региону.

Свечаном откривању споменика, као и свечаној академији присуствовали су и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, чланови Владе Српске, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, министар безбједности Драган Мектић, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, чланови породица погинулих припадника МУП-а, као и грађани Бањалуке.