Управа наставља са превентивно-едукативним активностима на спречавању малољетничке делинквенције

2016-03-15_09-03-53У оквиру реализације Плана превентивних активности на сузбијању малољетничког преступништва у основним и средњим школама у Републици Српској који спроводи МУП РС у сарадњи са Министарством просвјете и културе, у Средњошколском центру у Палама дана 05.04.2017. године одржано је едукативно предавање за ученике на тему „Едукација о безбједносним ризицима кориштења друштвених мрежа и њиховом правилном кориштењу“.

Предавање је одржано са циљем да се ученицима укаже на опасности које пријете од неправилне употребе друштвених мрежа, као и едукације младих на који начин да користе Фејсбук и заштите свој профил како не би дошло до одређених негативности и злоупотребе од стране других лица. Током едукације указано је на опасности којима су малољетници изложени, а представљени су и начини заштите, те упуте да се полицији пријаве уочене негативности на друштвеним мрежама.

палеПредавач Александар Миладиновић, инспектор за полицијску обуку на Полицијској академији Бања Лука, рекао је да су предавања наставак превентивно-едукативних активности које МУП РС спроводи од 2009. године на територији Републике Српске. „Циљ нам је да ученике, професоре и родитеље едукујемо о безбједносним инцидентима на друштвеним мрежама, превасходно на фејсбуку, и да их такође едукујемо о томе како сами себе да заштите од тих опасности које вребају на фејсбуку, односно како своју виртуелну егзистенцију да прилагоде оном што се подразумјева да је пожељно на тој друштвеној мрежи“, рекао је Миладиновић.

Едукативно предавање одржано је и у Основној школи „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву за родитеље основаца који су се одазвали у великом броју.

„Родитеље основаца едуковали смо како да они контролишу, односно надзиру своју дјецу која су на друштвеним мрежама, како да их едукују у смислу понашања на фејсбуку и уколико се нешто лоше деси, како да алармирају одређене субјекте заштите да би се предуприједило неко негативно понашање“, рекао је Миладиновић.

За наведену популацију превентивно-едукативна предавања су одржана и у Фочи и у Трнову дана 07.04.2017.године.