Стогодишња фото-документација у Музеју Полиције

донација МУПМузеј Полиције Републике Српске данас је употпунио грађу фото-албумима старим скоро стотину година који садрже фото-документацију различитих кривичних дјела. Ријеч је о документацији Уроша Прице, полицијског инспектора који је радио на подручју Сарајева.

Његов потомак Урош Марк Прица одлучио је да породично насљеђе поклони Музеју Полиције Републике Српске и на тај начин учини доступним свима који се баве полицијском професијом, али и другима који су заинтересовани за ову тематику.

Начелник Управе за полицијску обуку др Миле Шикман рекао је да је ријеч о вриједној музејској грађи, односно фото-документацији из периода 1921-1926. године, која је урађена на квалитетном папиру и кожном омоту.

Он је истакао да је овај експонат уједно најстарији у Музеју који тренутно има око 700 експоната.

„Музеј је врло интересантан, а и друге полиције у свијету имају сличне поставке. Драго нам је што пратимо трендове и можемо да покажемо дио историје, не само Републике Српске, него и полицијске дјелатности из ранијег периода на овим просторима“, рекао је начелник Шикман.

muyУ знак захвалности за достављену грађу, начелник Шикман је Прици поклонио полицијски знак урађен у дрвету.

Прица, који живи у Швајцарској, каже да је ова фото-документација дио историје његове породице, али да ју је, иако није упознао дједа, одлучио поклонити Музеју Полиције Републике Српске.

„Дуго смо је чували и то за мене значи један дио моје породице, њене историје“, рекао је Прица.

Он је додао да повремено долази на ове просторе, његује контакте са родбином и истражује своје поријекло.