Кадети Полицијске академије учествовали на комеморативним свечаностима у Чешкој и у Аустрији

mauthauzenКадети Јединице за полицијску обуку-Полицијске академије заједно са студентима Факултета безбједносних наука Универзитета у Бања Луци боравили су у Чешкој Републици и Аустрији на комеморативним свечаностима у концентрационим логорима.

Приликом посјете  Чешкој Републици, која је обављена у периоду од 27.04.2017. године до 30.04.2017. године, група је обишла  логоре Јиндриховице и Терезин гдје су положили вијенце на спомен плочу, одали почаст жртвама и обишли спомен-костурницу, те се уписали у књигу жалости. Том приликом су обишли гробље из Првог свјетског рата у Братислави гдје су положили вијенце страдалим српским војницима, као и бункере и утврђења у близини гробља, а након тога су присуствовали служењу литургије у цркви Успења Пресвете Богородице и обишли Велики Мађир гдје су положили вијенце на спомен плочу одавши почаст страдалим Србима у Првом свјетском рату.

Друга група је боравила у Аустрији у периоду од 05.05.2017. године до 08.05.2017. године  и том приликом посјетила логор Ебензеу и Гузен, подлогор Маутхаузена, гдје су положили вијенце на спомен плочу и одали почаст жртвама. Током посјете су обишли гробове из Првог свјетског рата у мјесту Рајфердорф гдје су положили вијенце пострадалим српским војницима, а након тога су посјетили концентрациони логор Маутхаузен гдје су положили вијенце на спомен плочу српским жртвама. Присуствовали су историјском часу који је одржао министар у Влади Републике Србије Александар Вулин. Група је на крају посјете обишла и логор Ашах који се налази у околини града Линца.