Едукација дјеце о “Плавом киту“

13234682_1164284723591315_1926909515_oДана 17.05.2017. године у основној школи “Милош Дујић“ у Челинцу, у оквиру реализације превентивно-едукативних активности на спречавању малољетничке делинквенције, одржано је предавање за ученике, родитеље ученика и за наставно особље ове школе.

Наведено предавање се реализују у оквиру пројекта превенције малољетничке делинквенције које Управа за полицијску обуку спроводи на територији Републике Српске.

У оквиру наведених превентивно-едукативних активности, акценат је на предупређивању безбједносно-ризичног понашања на друштвеним мрежама.

Основни циљ превентивних активности јесте упознавање циљне популације са одређеним безбједносно-ризичним облицима понашања, облицима испољавања негативности према ученицима, те начинима адекватног и афирмативног реаговања на те негативности.

Наведени пројекат је наставак претходних превентивних активности Министарства, са одређеним модификацијама садржаја које су инициране актуелном безбједносном проблематиком.

У том контексту, ученике је занимала појава апликације “Плави кит“, усљед чега је посебна пажња током предавања посвећена наведеној појави. Ученицима је укратко објашњено шта је “Плави кит“ и како он функционише, а посебно је указано на предупређивање активности у случају добијања ове апликације, те начина алармирања релевантних субјеката у случају доласка у контакт са овом апликацијом.