Учешће кадета Полицијске академије на Сајму за дјецу и породицу Бања Лука 2017

DSC_0059Управа за полицијску обуку, заједно са Полицијском управом Бања Лука, дана 20. и 21.05.2017. године представљали су Министарство унутрашњих послова Републике Српске на Сајму за дјецу и породицу Бања Лука 2017, који се по трећи пут одржава у Бањој Луци.

Испред Управе, на Сајму су учествовали кадети Полицијске академије Бања Лука који су дјеци и другим посјетиоцима представили криминалистичко-техничка и форензичка средства и методе које користи Полиција Републике Српске, а који се изучавају у току полицијске обуке кадета на Полицијској академији.

Међу неколико штандова наше Управе, најпосјећенији су били штанд за дактилоскопирање лица, те за изазивање невидљивих отисака папиларних линија, а посјећени су и били штандови за ултраљубичастим свјетлом, апликација за фото-робот и др.

DSC_0149Садржај активности које су кадети представили најмлађој популацији Бања Луке, обухватао је:

–     презентација активности МУП-а у циљу превенције малољетничке деликвенције, злоупотребе опојних дрога, алкохола и дуванских производа, вршњачког насиља, злоупотребе Фејсбука и интернета;

–     демонстрација креирања фото-робота, са активним учешћем дјеце у његовој изради,

–     демонстрација изузимања отисака папиларних линија, гдје су малишани такође непосредно учествовали,

–     демонстрација обезбјеђења лица мјеста и трагова на лицу мјеста кривичног дјела;

–     изложба дијела полицијске опреме и технике, међу којима је дјеци посебно био интересантан полицијски службени аутомобил и мотоцикл.

DSC_0056Судећи по пажњи која је поклоњена нашем штанду, као и и по посјећености, те по непосредном учешћу малишана у дактилоскопирању, изазивању отисака, креирању фото-робота и другим активностима, није претјерано рећи да смо и на овој манифестацији, као и на сличним претходним, били један од најпосјећенијих штандова.

Активностима од стране Управе задовољни су били и организатори манифестације, који су обећали да ће нас позивати и на наредне сличне манифестације које буду организовали.