Наставак едукацијe дјеце о апликацији “Плави кит“

Шамац - средњошколци - предавањеПолицијски службеници Управе за полицијску обуку, заједно са полицијским службеницима полицијских станица ПУ, настављају са активностима на едукацији дјеце о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа, са нагласком на едукацији дјеце о најновијој безбједносно-интернаутској појави под називом “Плави кит“.

Дана 23.05.2017. године у Дому културе у Омарској, те у кино-сали у Шамцу, у оквиру реализације превентивно-едукативних активности на спречавању малољетничке делинквенције, одржано је предавање за ученике, родитеље ученика и за наставно особље школских установа из ових мјеста. У Дому културе у Омарској предавању је присуствовало преко 200 ученика основне школе из Омарске и Ламовите, док је предавању у Шамцу присуствовало око 300 ученика другог и трећег разреда средње школе у Шамцу.

Наведено предавање се реализују у оквиру пројекта превенције малољетничке делинквенције које Управа за полицијску обуку спроводи на територији Републике Српске.

У оквиру наведених превентивно-едукативних активности, акценат је на предупређивању безбједносно-ризичног понашања на друштвеним мрежама. Основни циљ превентивних активности јесте упознавање циљне популације са одређеним безбједносно-ризичним облицима понашања, облицима испољавања негативности према ученицима, те начинима адекватног и афирмативног реаговања на те негативности.

18643909_10211383547735901_1496313078_nНаведени пројекат је наставак претходних превентивних активности Министарства, са одређеним модификацијама садржаја које су инициране актуелном безбједносном проблематиком, као што је тренутно апликација “Плави кит“. Наиме, с обзиром на појаву, продорност и последице ове апликације које су констатованње у последње вријеме у појединим државама, посебна пажња током предавања посвећена је управо овој појави. Ученицима је укратко објашњено шта је “Плави кит“ и како он функционише, а посебно је указано на предупређивање активности у случају добијања ове апликације, те начине алармирања релевантних субјеката у случају доласка у контакт са овом апликацијом.