Наставак едукације о “Плавом киту“

Шамац - средњошколци - предавањеС обзиром на перцепцију јавности о опасности апликације “Плави кит“, Управа за полицијску обуку је у претходном периоду интензивирала превентивно-едукативне активности на спречавању малољетничке делинквенције, у оквиру којег је посебна пажња посвећена управо едукацији ученика о потенцијалним опасностима које носи са собом ова апликација.

Усљед наведеног, дана 30.05.2017. године у Средњој техничкој школи и у Гимназији у Дервенти, пред око 100 ученика одржано је предавање о опасностима коришћења апликације “Плави кит“, након чега је исто предавање следећег дана одржано и за ученике основних и средњих школа у Модричи. О негативностима коришћења ове апликације, дана 01.06.2017. године упознати су и основци и средњошколци из Власенице, гдје је пред више од 450 учесника из ове општине одржано предавање. Овом предавању су присуствовали и предсједник општине, запослени у општини и општинским службама, родитељи основаца и средњошколаца, као и многобројни професори. Истог дана, предавање је одржано и за ученике основних школа у Шековићима, да би 02.06.2017. године ова врста превентивно-едукативних активности била одржана и у Гимназији у Челинцу.

Наведена предавања се реализују у оквиру пројекта превенције малољетничке делинквенције које Управа за полицијску обуку спроводи на територији Републике Српске. Наведени пројекат је наставак претходних превентивних активности Министарства, са одређеним модификацијама садржаја које су инициране актуелном безбједносном проблематиком, као што је тренутно апликација “Плави кит“. У оквиру наведених превентивно-едукативних активности, акценат је на предупређивању безбједносно-ризичног понашања на друштвеним мрежама.

Основни циљ превентивних активности јесте упознавање циљне популације са одређеним безбједносно-ризичним облицима понашања, облицима испољавања негативности према ученицима, те начинима адекватног и афирмативног реаговања на те негативности.