У Управи одржана конференција „Савремене методе и средства криминалистичко-форензичке обраде мјеста злочина“

Циљ XI међународне научно-стручне конференције под називом „Савремене методе и средства криминалистичко-форензичке обраде мјеста злочина“, која је данас одржана у Управи за полицијску обуку, јесте указати на пропусте који се дешавају током криминалистичке обраде лица мјеста да би се они што рјеђе дешавали, јер то утиче на цијели кривични поступак.

Конференцију је организовала Управа за полицијску обуку у сарадњи са Интернационалним центром за криминалистичка и криминолошка истраживања.

Начелник Управе за полицијску обуку др Миле Шикман изјавио је да су у МУП свјесни колико је важно правилно обављање увиђаја, односно документовање случаја, да се скицира лице мјеста, изузму докази и трагови који могу послужити у кривичном поступку.

„Свјесни смо и да у многим од тих поступака постоје различити пропусти. Од пронађених трагова у многим случајевима зависи и откривање кривичних дјела, који се истовремено врло лако контаминирају, као што је случај са ДНК траговима“, навео је Шикман.

Према његовим ријечима, главна тема конференције јесте поступање на мјесту кривичног дјела, а пажња ће бити посвећена и традиционалним методама откривања и доказивања кривичних дјела, као што је увиђај, реконструкција догађаја и криминалистички експеримент.

„Циљ данашње конференције јесте представљање савремених метода и средстава, која се користе или би могла да се користе у актуелној криминалистичкој обради лица мјеста, те унапређење актуелне праксе поступања на лицу мјеста са задатком обезбјеђивања квалитетних материјалних трагова релевантних за даља вјештачења, као и за потенцијалну реконструкцију кривичног догађаја“, нагласио је Шикман.

Он је навео да МУП организује различите врсте обука и стручних усавршавања и специјалистичких обука када је ријеч о примјени савремених метода откривања и доказивања кривичних дјела, а посједује и одговарајућу опрему.

Шикман је додао да ће у току конференције бити уприличене и двије практичне, ситуационе вјежбе.

Предсједик Управног одбора Интернационалног центра за криминалистичка и криминолошка истраживања др Миле Матијевић рекао је да савремена технолошка револуција добрим дијелом угрожава традиционалне облике истраге кривичних дјела и доказивања.

„На данашњој конференцији представићемо неке од савремених метода који се у свијету већ дуго година успјешно примјењују, а на нашим просторима немају неко значајније учешће. То се односи на реконструктивна вјештачења на 3D технологијама сценарија кривичног дјела, што доводи до квалитетнијих доказа“, рекао је Матијевић.

Он је навео да у цијелом региону има доста проблема у неким најтежим злочинима који доживљавају постистражне и посткривичне реперкусије, јер поступком доказивања није све разјашњено до нивоа извјесности, тако да судови често поништавају пресуде због неутврђености чињеничног стања или непотпуног утврђивања одређених чињеница.