Кадетима Полицијске академије одржано предавање о полицијској етици

integritet1Дана 26.03.2018. године кадетима XIX класе Полицијске академије Бања Лука одржано је предавање о полицијској етици и етичности полицајаца као фактору успостављања, развоја и афирмисања полицијског интегритета у Министарству унутрашњих послова Републике Српске. Кадетима су предавање одржали инспектор за полицијску обуку Александар Миладиновић и наставник за право и етику Милован Ђурић, а предавању су присуствовали кадети XIX класе Полицијске академије Бања Лука.

У оквиру предавања, кадети су упознати са појмом, садржајем и елементима полицијске етике, те са улогом, мјесто и значајем етичког поступања полицајаца приликом вршења свакодневних послова и задатака полицијске професије. Посебно је истакнута улога детерминанти и фактора етике полицајаца у радној средини и у полицијском колективу. У том контексту, указано је на значај који полицијска супкултура има на афирмисање професионалног поступања полицајаца, али исто тако, указано је и на то како полицијска супкултура, заједно са другим факторима, може значајно и да деградира напор који релевантни субјекти предузимају на искорјењивању корупције у полицији и афирмисању друштвено пожељног модела полицајца.

Кадети су упознати и са модалитетима испољавања неетичког понашања, којом приликом је посебно наглашена диференцијација између коруптивног понашања полицајаца и разних облика неправилности рада приликом извршавања полицијских послова. Садржај предавања се односио и на поступак пријављивања неетичког и коруптивног понашања полицајаца, те на механизме реаговања на уочено коруптивно понашање полицајца.

Integritet5На крају су кадети упознати са активностима Министарства унутрашњих послова Републике Српске на спречавању и сузбијању корупције у властитим редовима, којом приликом је посебно истакнута улога едукације на предупређивању неетичког и коруптивног понашања, а потом је указано и на значај Плана интегритета МУП РС као превентивног и корективног механизма на предупређивању негативног утицаја на интегритет полицијских службеника.

Предавање је реализовано на основу Наставног плана и програма “Етика полицијских службеника“ који је Управа за полицијску обуку развила у сарадњи са ИЦИТАП, сходно планираним активностима које проистичу из Динамичког плана активности Плана интегритета МУП РС.