Превентивним предавањем поводом Међународног дана безбједног интернета озваничен почетак превентивних активности на спречавању малољетничке делинквенције

2Предавањем о безбједном коришћењу интернета и друштвених мрежа, дана 05.02.2018. године у Основној школи “Бранко Радичевић“ у Бањој Луци озваничен је почетак превентивно-едукативних активности на превенцији малољетничке делинквенције коју предузимају припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске у основним и средњим школама у Републици Српској. Предавању је присуствовало око стотину седамдесет ученика осмог разреда, као и њихови наставници, те управа школе.

У оквиру уводног предавања, ученицима се обрати министар унутрашњих послова Драган Лукач који је поздравио ученике и њихове професоре, а потом je саопштио да су дјеца већ добро упозната са проблемима са којима се сусрећу на интернету, а између осталог, у томе је помогла полиција, јер је само у току прошлог полугодишта одржано предавање у 193 школе широм Републике Српске.

3Наиме, у току првог полугодишта школске 2018/2019. године, полицијски службеници полицијских станица и полицијских управа Министарства унутрашњих послова Републике Српске, заједно са полицијским службеницима Управе за полицијску обуку, поступајући по Плану и програму превентивних активности на спречавању малољетничке делинквенције на подручју Републике Српске, реализовали су сљедеће активности:

–          Укупно је одржано 373 превентивно-едукативних предавања;

–          Превентивно-едукативним предавањима је присуствовало укупно 13 639 ученика, међу којима је 3 872 ученика средњих школа;

–          Предавањима су присуствовала 752 професора, као и 423 родитеља;

–          У наведеним активностима, учествовало је 159 полицијских службеника.

Данашње предавање је одржано поводом обиљежава Међународног дана безбједног интернета којом приликом су полицијске управе на свом подручју реализовале превентивно-едукативну активност којом је озваничен овогодишњи почетак активности на превенцији малољетничке делинквенције у другом полугодишту.