Семинари “Употреба силе“

bnУ периоду од 16 – 24.07.2019. године за полицијске службенике ПУ Требиње, ПУ Фоча, ПУ Бијељина и ПУ Зворник одржан је дводневни семинар “Употреба силе“. Семинар су реализовали полицијски службеници Управе за полицијску обуку и инспектори Јединице за професионалне стандарде.

Циљ семинара јесте да се полицијским службеницима пружи могућност да обнове претходно стечена и усвоје нова знања, вјештине и ставове везане за употребу силе чиме би се ефикасност и квалитет рада полицијских службеника подигао на већи ниво. Садржај семинара обухвата:

–          Међународноправни извори и стандарди употребе силе и нормативно регулисање употребе силе,

–          Употреба физичке снаге, службене палице и средстава за везивање – пракса и одређени проблеми у пракси,

–          Извјештавање и документовање употребљене силе,

–          Употреба ватреног оружја као средства силе.

foАкценат током семинара је био на процесу извјештавања и документовања употребљене силе, те на одређеним недоумицама које се појављују у пракси употребе силе. Такође, током семинара је посебно акцентирана улога руководних радника у процесу извјештавања, евидентирања и документовања употребљене силе, те улога у оцјени употребљене силе. Од стране полазника је током семинара указано на одређене недоумице које се односе на нормативни оквир употребе силе, као и на проблеме са којима су се суочавали током употребе силе и лишења слобде лица.

Семинару је свеукупно присуствовало око 60 полицијских службеника из наведених полицијских управа, међу којима су били полицијски службеници опште надлежности, али и припадници саобраћајне полиције, криминалистичке полиције и јединица жандармерије. Такође, међу полазницима семинара су били и руководни радници, имајући у виду и њихову улогу у процесу извјештавања, документовања и оцјене употребљене силе.

zv