Управа наставила са активностима на превенцији малољетничке делинквенције

Управа за полицијску обуку је у школској 2019/2020. години наставила са реализацијом активности из Пројекта превенције малољетничке делинквенције. Стога је данас у Средњошколском центру у Приједору одржано иницијално предавање за ову школску годину у оквиру Пројекта превенције малољетничке делинквенције.

PDpocetak2019Полицијски службеници Управе за полицијску обуку и Полицијске управе Приједор су ученицима првог разреда Средњошколског центра у Приједору одржали предавање о негативностима на друштвеним мрежама, те о начину заштите властите виртуелне егзистенције на друштвеним мрежама.

Предавању је присуствовало преко 100 ученика, као и неколико професора Средњешколског центра.

Прије предавања, начелник Управе др Миле Шикман се обратио дјеци и професорима наводећи да је ово наставак активности које Министарство унутрашњих послова Републике Српске предузима континуирано од 2009. године са циљем да најмлађе упозна са облицима испољавања одређених негативности у друштву, те са циљем повећања свијести младих о потребама заштите и начинима реаговања на одређене безбједносне ризике, изазове и опасности на интернету и друштвеним мрежама.

Наравно, иако је акценат превентивно-едукативних активности на негативностима на друштвеним мрежама, пројекат се односи и на превенцију наркоманије, превенцију сексуалног узнемиравања, те на превенцију других негативности којима је посебно виктимизирана ученичка популација.

PD2У том контексту је потребно поменути да су у току школске 2018/2019. године, полицијски службеници полицијских станица и полицијских управа Министарства унутрашњих послова Републике Српске, заједно са полицијским службеницима Управе за полицијску обуку, поступајући по Плану и програму превентивних активности на спречавању малољетничке делинквенције на подручју Републике Српске:

–          укупно одржали 642 превентивно-едукативних предавања;

–          наведене активности су реализоване у 330 школа у Републици Српској;

–          превентивно-едукативним активностима је присуствовало укупно 27 968 ученика, међу којима су 7 332 ученика средњих школа;

–          предавањима је присуствовало 1 548 професора, као и 1 165 родитеља;

–          у наведеним активностима, учествовала су 274 полицијска службеника.