МУП Српске највише у БиХ доприноси борби против корупције

корупцијааМинистарство унутрашњих послова Републике Српске системски ради на борби против корупције, а статистички подаци показују да је у БиХ највише допринијело тој борби, поручио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач након одржаног округлог стола на тему „Унапређење и развој системског одговора МУП-а Српске на појаву корупције“ у просторијама Управе за полицијску обуку у Бањалуци.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело  је у текућој години 208 извјештаја против 288 лица која су починила различита коруптивна дјела, чиме је причињена штета већа од 12,5 милиона КМ.  Министар Лукач је навео да су међу коруптивним дјелима највише заступљена злоупотреба овлаштења, од пословних превара до примања мита, а осумњичени су прибавили себи или другима са којима су сарађивали противправну имовинску корист од 13,5 милиона КМ.

„Те цифре говоре да је ријеч о коруптивним дјелима која прати велика штета нашим институцијама, грађанима, али и самој Републици Српској“, рекао је министар Лукач.

Министар Лукач је истакао  да се Министарство унутрашњих послова Републике Српске на првом мјесту бори против корупције у сопственим редовима, наводећи да је у текућој години против полицијских службеника покренуто више поступака, те да су против 10 припадника МУП-а поднесени извјештаји о учињеним коруптивним дјелима.

„Један од видова како да се системски боримо против корупције нпр у саобраћајној полицији је увођење савремених радара на које полицајац не може да утиче, не може да преговара са лицем које треба да буде кажњено и тако не може да прими мито. Као што и сами знате провели смо више акција у којима смо ухапсили наше припаднике због почињених дјела корупције. Ми на тај начин морамо да чистимо наше редове. Корупција је нешто што урушава сваки систем и нико није имун на то“, поручио је министар Лукач учесницима округлог стола. Округли сто организован је поводом 9. Децембра, Међународног дана борбе против корупције.