Додјела сертификата за Специјалистичку обуку за рад на предметима насиља у породици

2Дана 17.08.2021. године у 10,00 часова у просторијама Управе за полицијску обуку директор полиције господин Синиша Кострешевић уручио је сертификате за 16 полицијских службеника ПУ Бања Лука који су у претходном периоду успјешно похађали и завршили Специјалистичку обуку за рад на предметима насиља у породици. Измјенама Закона о заштити од насиља у породици у Републици Српској које су донесене 2019. године и са чијом примјеном се почело од маја 2020. године свако насиље у породици представља кривично дјело. Поред тога, уведена је веома значајна новина, а то је вршење процјене ризика код учиниоца насиља у породици од стране полицијских службеника.

3Обавеза сертификације и специјалистичке обуке у области насиља у породици за полицијске службенике Министарства унутрашњих послова Републике Српске предвиђена је Правилником о поступку и начину спровођења процјене ризика. У складу са обавезама Управе за полицијску обуку из наведеног Правилника донесен је и усвојен нови наставни план и програм „Специјалистичка обука за рад на предметима насиља у породици“ који је израђен према стандардима Европског квалификацијског оквира за наставне планове и програме. Ова обука реализује се у оквиру 60 наставних часова, од чега су 30 часова теоријски и практични рад са наставником, док је 30 наставних часова предвиђено за самостални рад полазника на конкретном примјеру.

У наредном периоду активно ће се реализовати наведена специјалистичка обука по свим полицијским управама у Републици Српској, како би се у што краћем периоду обезбиједило да у свакој полицијској станици буде довољан број сертификованих полицијских службеника за рад на овим предметима, а што је законска обавеза нашег Министарства.