Свечана промоција и полагање заклетве кадета XXII и VIII класе Полицијске академије

4Дана 21.12.2021. године у Центру за обуку у Залужанима уприличена је промоција кадета XXII класе Полицијске академије и кадета VIII класе Полицијске академије за припаднике Специјалне антитерористичке јединице.

Након четранестомјесечне обуке, 348 кадета XXII и VIII класе Полицијске академије су успјешно окончали полицијску обуку и данашњим промовисањем и полагањем свечане заклетве ступили у редове Министарства унутрашњих послова Републике Српске као полицијски службеници.

Њихова обука је на Полицијској академији трајала шест мјесеци, након чега су упућени у полицијске управе гдје су шест мјесеци обављали приправнички рад. Након успјешно окончаног приправничког рада, кадети се четири седмице похађали стручно оспособљавање, након чега су стекли услове за промовисање у чин млађег полицајца и за полагање стручног испита.

2На данашњој промоцији, министар унутрашњих послова је похвалио и наградио три најуспјешнија кадета током обуке, и то:

  1. Љубишу Врховца, први у рангу, са просјечном оцјеном 5,00,
  2. Јелицу Сарић, другу у рангу, са процјечном оцјеном 5,00,
  3. Дарка Ђекића, са просјечном оцјеном 4,96.

3У обраћању, начелник Управе за полицијску обуку др Миле Шикман је представио концепт и садржај полицијске обуке на Полицијској академији, указујући и на велику заинтересованост кандидата на конкурсима за академију. Бившим кадетима, сада већ полицијским службеницима Министарства је пожелио све најбоље у раду, исказујући и надање да ће нови полицијски службеници имати на уму да су професионализам и честитост највеће врлине полицијског службеника.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач је похвалио рад и труд које су кадети исказали током полицијске обуке, али и навео да ће још већи труд морати да дају током обављања полицијског посла, истичући посебне захтјеве који се постављају пред полицајце због све учесталијих савремених изазова и пријетњи безбједности.

Свечаност је уприличио и премијер Владе Републике Српске господин Радован Вишковић који је у у обраћању кадетима, уз честитке на успјешно оконачној обуци и жеље за професионалном каријером у полицији, навео и ангажман Владе на стварању бољих претпоставки за рад Министарства у цјелини.

6Данашњој промоцији су присуствовали и кадети XXIII и IX класе Полицијске академије који су недавно почели полицијску обуку на Полицијској академији. Симболичним потписивањем уговора о обуци којим се регулишу права и обавезе кадета симболично је озваничен почетак полицијске обуке кадета ових класа чија ће обука на Полицијској академији трајати 8 мјесеци, након чега ће, по успјешном окончању, бити упућени на приправнички рад у полицијске управе.