Пројекат “Социјализација с правом и превенција малољетничког криминала у Републици Српској“

ph2Представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, међу којима је и полицијски службеник Управе, учествовали су у дводневној конференцији у оквиру пројекта “Социјализација с правом и превенција малољетничког криминала у Републици Српској“. Поред представника Министарства, конференцији су присуствовали и представници PH Internationalа који су и организовали конференцију, затим представници  Републичког педагошког завода Српске, те Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци. Учешће на конференцији су узели и наставници основних и средњих школа у Српској, као и полицијски службеници полицијских станица из Бања Луке, Бијељине и Источног Сарајева.

Пројекат се истовремено реализује у Републици Српској и у Брчко Дистрикту у периоду од 1. децембра 2020. до 30. новембра 2022. године.

ph2aОсновни циљеви пројекта су израда четири приручника за превенцију малољетничког криминалитета, обука предавача и реализација наставе у 27 школа у Српској како би се смањила стопа криминалитета међу младима и остварио виши степен повјерења јавности у институције владавине права.

Пројектне активности укључују професионалну обуку за наставно особље и полицијске службенике као водитељски пар, припрему и тестирање наставног програма (курикулума), израду програма ваннаставних активности које се баве питањем друштвених мрежа у школама, као и додјелу мини грантова школама на основу пројектних пријава.

Управо је на конференцији представљен садржај и резултати обуке коју су успјешно окончали водитељски парови (полицијски службеник и наставник, односно професор у школи), након чега ће исти приступити реализацији модула превенције малољетничког криминалитета социјализацијом с правом дјеце у основним и средњим школама у Републици Српској.

ph3