Превенција неопходна за спречавање интернет насиља

Преузето са: РТРС

Министарство унутрашњих послова Републике Српске предузима низ мјера које подразумијевају превентивну, проактивну и репресивну активност како би спријечили интернет насиље, изјавио је начелник Одјељења за полицијску обуку Министарства Републике Српске Александар Миладиновић, гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Републике Српске.

Миладиновић је нагласио да од неколико хиљада кривичних пријава током године, само неколико десетина су случајеви интернет насиља, односно безбједносни инциденти. То је јако мали број, каже Миладиновић, али је друштвено неповољан.

– Посљедице интернет насиља су специфичне у односу на друге облике криминалитета. Није довољно само наћи починиоце и казнити их, јер уколико се нечија фотографија злоупотријеби она ће остати на интернету због софтвера који је не могу избрисати – истиче Миладиновић.

Он је навео да је сва кривична дјела на интернету потребно пријавити полицији, а за негативности које нису кривична дјела алармирати друге субјекте заштите, администраторе Фејсбука и других друштвених мрежа.

Медији и институције веома су важни како би се у јавности све више говорило о посљедицама интернет насиља.

– Дјеца најчешће због вршњачког притиска мисле да је модерно да објављују своје фотографије и да не треба да штите своје податке. Такође мисле да треба да ступе у контакт са било ким ко им прослиједи захтјеве пријатељства. То се дешава зато што им нико не може или не зна рећи шта је друштвено пожељно понашање на друштвеним мрежама – упозорио је Миладиновић.

Снимак гостовања може се погледати на сљедећој адреси: https://www.youtube.com/watch?v=nQmvlO_R4rk.