Наставак активности на превенцији негативности друштвених мрежа

Поводом обиљежавања Међународног дана безбједног интернета, начелник Одјељења за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске Александар Миладиновић у сарадњи са полицијским службеницима Полицијске управе Бањалука, дана 15.02.2022. године су у Угоститељско – трговинско – туристичкој школи и у Основној школи „Алекса Шантић“ у Бањaлуци, одржали едукативно предавање на тему „Безбједносни ризици коришћења друштвених мрежа“.

aТоком предавања, Александар Миладиновић је истакао да се наведена предавања организују с циљем да дјеца науче да препознају елементе забрањеног понашања која улазе у сиву зону инкриминације, односно да дјеца, као и одрасли, не знају да их препознају и најчешће их не пријављују. Он је рекао да су евидентирани случајеви када су дјеца извршиоци инкриминисаних радњи посредством друштвених мрежа. Један од тих елемената који не смију да раде је да провоцирају на извршење кривичног дјела, да постављају хејтерски материјал који може да се негативно одрази према њима или са елементима кривичног дјела. Као најчешће посљедице тих негативности Миладиновић је истакао да постоје кривично-правне, али и личне посљедице – када се дијете усљед страха повуче у себе, попусти у школи и избјегава долазак у школу, те избјегава и све до тада нормалне активности.

a1Ученицима је скренута пажња и на опасности са којима се могу сусрести приликом неправилне употребе друштвених мрежа и објашњено им је на који начин да заштите свој профил како би се избјегле одређене непријатности, те кроз одређене примјере који су евидентирани у нашем окружењу, указано им је на опасности којима су изложени.

У наредном периоду полицијски службеници ће наставити са превентивним активностима у основним и средњим школама на подручју Републике Српске, са циљем спречавања и сузбијања негативних појава на друштвеним мрежама.