Поводом Дана полиције Управи за полицијску обуку додијељено признање “Сребрени знак полиције“

Поводом 30 година од оснивања Министарства унутрашњих послова Управи за полицијску обуку додијељено је признање “Сребрени знак полиције“. На свечаној академији признање је уручио директор полиције Синиша Кострешевић, а у име Управе за полицијску обуку исто је примио начелник Управе др Миле Шикман.

Полазећи од тога да је у полицијској организацији људски фактор најважнији елемент, квалитет образовања, сталност свих видова усавршавања и селективна кадровска политика су од изузетног значаја за успјешан рад полиције. Стога је Министарство унутрашњих послова Републике Српске, од формирања 1992. године, организовало и развијало полицијско образовање, обуку и усавршавање. Овај процес је прије свега, био подређен кадровским потребама Министарства, које су у почетку манифестоване потребама за припадницима полиције са средњом стручном спремом, а касније са вишим и високим степеном образовања. У оквиру Средње школе унутрашњих послова, у периоду од 1992. до 2001. године, у оквиру осам класа, школовано је 1139 ученика, односно полицајаца – техничара за послове безбједности. У периоду од 1992. до 1999. године Курс за полицајца је завршио 5191 полазник. Вишу школу унутрашњих послова Бања Лука је од 1995. године завршило 577 правника унутрашњих послова, а Високу школу унутрашњих послова до 2017. године је завршило 1236 дипломираних правника унутрашњих послова.

Окружење у коме се налазимо, нови облици криминалитета, те савремени безбједносни изазови, ризици и пријетње захтјевају динамично стицање и ширење знања, те способности и вјештина, као одговор на наведено. То је захтијевало промијењени концепт обуке, који је требао да одговори наведеном задатку. До 2022. године, полицијску обуку на Полицијској академији је успјешно окончало 2355 кадета у оквиру двадесет и двије класе и 164 кадета за припаднике Специјалне антитерористичке јединице у оквиру осам класа. Посебно је видљив процес подмлађивања полицијског састава, који је отпочет 2015. године и у којем периоду је полицијску обуку завршило 1510 кадета: 1370 полицајаца опште надлежности и 140 полицајаца за потребе Специјалне антитерористичке јединице. Полицијску обуку на Полицијској академији тренутно похађа XXIII класа (306 кадета) и IX класа за припаднике САЈ-а (8 кадета), а наредна класа од 186 кадета чека почетак обуке.

Управа за полицијску обуку је до сада реализовала и 501 курс, семинар или други облик стручног усавршавања поводом чега је издала 20.652 увјерења полицијским службеницима Министарства. За потребе других полицијских агенција у БиХ у оквиру 15 курсева Управа за полицијску обуку је обучила 373 полазника. Управа за полицијску обуку изводи 112 обука, семинара, курсева и других облика стручног усавршавања који су систематизовани у Каталогу наставних планова и програма.