Обука “Људска права лица лишених слободе“

1лсДана 30. и 31.05.2022. године у Управи за полицијску обуку је реализована обука за 15 полицијских службеника ПУ Бања Лука, ПУ Приједор и ПУ Мркоњић Град по наставном плану и програму “Људска права лица лишених слободе у полицијском притвору“.

Наведена обука је наставак активности које Министарство реализује са циљем подизања институционалних капацитета и стручних компетенција полицијских службеника на заштити људских права лица лишених слободе за вријеме док се налазе у службеним просторијама Министарства.

2лсУ претходном периоду, Савјет Европе је у оквиру пројекта “Јачање принципа третмана притвореника и затвореника заснованог на људским ресурсима, европским стандардима и најбољој пракси у БиХ“ акредитовао четири полицијска службеника Министарства за водитеље обука полицијских службеника на заштити и афирмацији људских права лица лишених слободе у затвореном окружењу. Обука и акредитација полицијских службеника се односи на процедуре и садржај лишења слободе сходно европским стандардима и најбољој пракси агенција за спровођење закона. У оквиру пројекта је публикован и приручник “Људска права лица лишених слободе у полицијском притвору“ и креиран други релевантан едукативни и информативни материјал.

Након тога, сачињен је наставни план и програм обуке која је уврштена у годишњи план редовне обуке полицијских службеника Министарства. Обука је намијењена полицијским службеницима полиције опште надлежности, саобраћајне полиције, криминалистичке полиције и припадницима жандармерије.

У оквиру обуке, полазници су посјетили и Одсјек за чување лица лишених слободе који се налази у оквиру Центра за обуку, при Полицијској управи Бања Лука, којом приликом су се упознали са стандардима просторија за смјештај и боравак лица лишених слободе.