Полагање заклетве и промоција кадетa XXIII и IX класе Полицијске академије Бања Лука

Дана 27. 1. 2023. године уприличено је свечано полагање заклетве за 283 кадета XXIII класe Полицијске академије и седам кадета IX класе за припаднике Специјалне антитерористичке јединице. На улицама Републике Српске је 290 нових полицијских службеника чије ангажовање ће засигурно допринијети побољшању безбједности Републике Српске. Свечаности су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске, предсједник Владе Републике Српске, српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине, министар унутрашњих послова, директор полиције, начелници управа, командант, наставници и командири Полицијске академије, као и  многобројни родитељи и други гости.

Кадетима се обратио начелник Управе за полицијску обуку, др Миле Шикман и изразио велико задовољство што је баш данас, на Дан Светог Саве, уприличена оваква промоција. Начелник је нагласио да Управа за полицијску обуку већ 30 година образује кадар за потребе Министарства те изразио дубоко увјерење да ће и генерација кадета који су данас промовисани оправдати очекивања.

Министар унутрашњих послова, др Синиша Каран, поздравио је присутне и обратио се кадетима рекавши да је данас велики дан за њих и њихове породице. Честитао им је положену заклетву и нагласио да су пред њима, као полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, бројни изазови и обавезе. Министар је споменуо да се интензивно разматра унапређење полицијске обуке и да се ради на томе да се изнађе дугорочно рјешење за попуњавање Министарства квалитетним полицајцима и истакао да се размишља у правцу дјелимичног враћања Средње школе унутрашњих послова.

Предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, честитао је кадетима и њиховим породицама на данашњој заклетви и истакао задовољство што је полиција постала богатија за 290 младих полицајаца. Он је, обраћајући се кадетима, нагласио да су изабрали тежак, али частан посао и савјетовао их да буду професионални, одговорни, праведни, неспристрасни. Нагласио је да грађани од њих очекују много уз увјерење да ће Република Српска бити поносна на њих. Најуспјешнији кадети данас су похваљени и награђени. Први у рангу је Рајко Лукић, са просјечном оцјеном 5,00, други је Млађан Шарић са просјечном оцјеном 4,86, а трећи је Дајан Јошић са просјечном оцјеном 4,78. Најбољи кадети добили су ручни сат са посветом и похвалу министра, а могли су да бирају полицијску станицу у којој ће засновати радни однос.