Учешће инспектора за специјалистичку обуку др Николине Грбић Павловић на Форуму за безбједносну сарадњу у Бечу

Дана 8. марта 2023. године инспектор др Николина Грбић Павловић учествовала је на Форуму за безбједносну сарадњу у Бечу са општом темом која се односила на Резолуцију Савјета безбједности УН 1325 (UNSCR 1325)/ Жене, мир и сигурност (WPS). Панел је одржан у заједничкој сарадњи Форума за безбједносну сарадњу којим предсједава Босна и Херцеговина и Сталног Савјета ОЕБСа којим предсједава Сјеверна Македонија.  

У улози панелисткиње др Грбић Павловић је говорила о трећој фази конфликта, односно о постконфликтној рехабилитацији. У оквиру свог излагања изложила је основне елементе постконфликтне изградње капацитета жена, а потом је говорила о изазовима с којима се сусрећу земље у постконфликтном периоду. Када је ријеч изазовима у Босни и Херцеговини истакла је два изазова у области заштите жена од насиља и то: први, који говори о хармонизацији домаћих прописа са међународним стандардима и други који говори о имплементацији тако хармонизованих прописа у пракси. Нарочито су презентовани напори и активности Министарства унутрашњих послова Републике Српске у области спречавања и сузбијања насиља над женама, са тежиштем на организацију обука и специјализацију полицијских службеника за рад на предметима насиља у породици. Истакнут је и примјер добре сарадње са ОЕБСовим канцеларијама у Бечу и БиХ у погледу реализације заједничких пројеката и организације и реализације обука у области заштите жена од насиља.

Догађају су присуствовали амбасадори и дипломате 57 земаља чланица.

По завршетку догађаја, инспектор др Николина Грбић Павловић присуствовала је и свечаном пријему у Амбасади Француске у Бечу који је такође био посвећен промоцији жена у вези са предметном Резолуцијом.