Кадети XXI и VII класе потписали уговоре о правима и обавезама током полицијске обуке

1Данас је у Управи за полицијску обуку уприличена свечаност потписивања Уговора о регулисању међусобних права и обавеза поводом похађања полицијске обуке за 328 кадета XXI класе Полицијске академије и 12 кадета VII класе за припаднике Специјалне антитерористичке јединице.

Свечаности су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, начелници управа и полицијских управа Министарства, командант САЈ-а, те остали гости.2

Начелник Управе је у уводном обраћању пожелио добродошлицу кадетима, након чега је истакао да је број од 340 кадета који су започели обуку најбројнија класа коју су имали на Полицијској академији. Наведени кадети су изабрани између 1245 кандидата која су се пријавила на конкурс и 125 кандидата пријављених за Специјалну антитерористичку јединицу. До сада је обуку на Полицијској академији окончао 1521 кадет, а тренутно се на стручном оспособљавању – приправничком раду налази још 322 кадета XX класе Полицијске академије.

4Министар Лукач је истакао да је Министарство опредјељено за подмлађивање кадрова, те да је то услов да би се могла гарантовати безбједност наших грађана и оних који долазе у Републику Српску. Он је подсјетио да је Влада донијела одлуку о финансирању изградње новог објекта Полицијске академије који ће бити у Центру за обуку у Залужанима.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изразио је задовољство због тога што са обуком почиње најбројнија генерација кадета Полицијске академије до сада. Он је истакао да је Влада Републике Српске учинила много на побољшању статуса и положаја припадника Министарства, као и техничком и материјалном опремању са циљем подизања нивоа безбједности грађана.5

6