Обука “Људска права лица лишених слободе у полицијском притвору“ за полицијске службенике Министарства

Lisenje1Дана 10. и 11.03.2022. године у Управи за полицијску обуку је реализована обука за 15 полицијских службеника ПУ Бања Лука, ПУ Приједор и ПУ Градишка по наставном плану и програму “Људска права лица лишених слободе у полицијском притвору“.

Наведена обука је почетак активности које ће Министарство реализовати у наредном периоду са циљем подизања институционалних капацитета и стручних компетенција полицијских службеника на заштити људских права лица лишених слободе за вријеме док се налазе у службеним просторијама Министарства.

Lisenje2Иначе, у претходном периоду, Савјет Европе је у оквиру пројекта “Јачање принципа третмана притвореника и затвореника заснованог на људским ресурсима, европским стандардима и најбољој пракси у БиХ“ акредитовао четири полицијска службеника Министарства за водитеље обука полицијских службеника на заштити и афирмацији људских права лица лишених слободе у затвореном окружењу. Обука и акредитација полицијских службеника се односи на процедуре и садржај лишења слободе сходно европским стандардима и најбољој пракси агенција за спровођење закона. У оквиру пројекта је публикован и приручник “Људска права лица лишених слободе у полицијском притвору“ и креиран други релевантан едукативни и информативни материјал.

Након тога, сачињен је наставни план и програм обуке која је уврштена у годишњи план редовне обуке полицијских службеника Министарства. Обука је намијењена полицијским службеницима полиције опште надлежности, саобраћајне полиције, криминалистичке полиције и припадницима жандармерије.

Садржај семинара се односи на сљедеће модуле:

-          Људска права и етика у раду полиције,

-          Полицијско лишење слободе,

-          Ефикасна комуникација са лицима лишеним слободе,

-          Поступање са повјерљивим подацима,

-          Интервјуисање лица лишених слободе,

-          Одржавање нивоа сигурности у затвореном окружењу,

-          Приправност на ванредне ситуације,

-          Специфичне рањиве групе лица лишених слободе.

Lisenje4У оквиру обуке, полазници су посјетили и Одсјек за чување лица лишених слободе који се налази у оквиру Центра за обуку, а при Полицијској управи Бања Лука, којом приликом су се упознали са стандардима просторија за смјештај и боравак лица лишених слободе.