Окончане превентивно-едукативне активности на спречавању малољетничке делинквенције за прво полугодиште

Дана 26.12.2019. године у сали Основне школе “Кнез Иво од Семберије“ у Бијељини одржано је превентивно-едукативно предавање за ученике седмог разреда ове школе са циљем упознавања о безбједносним ризицима коришћења интернета и друштвених мрежа. Овим предавањем је Министарство окончало едукативне активности у овом полугодишту које су се односиле на превенцију негативности на друштвеним мрежама које су превасходно усмјерене ка дјеци.

Полицијски службеници Управе за полицијску обуку, полицијских управа и полицијских станица, који реализују Пројекат превенције малољетничке делинквенције, у току полугодишта по основним и средњим школама у Републици Српској реализују превентивно-едукативне активности са циљем упознавања ученика о ризицима коришћења друштвених мрежа, опасностима које вребају ученике током њихове виртуелне егзистенције, те о начинима предупређивања и реаговања на потенцијалне облике угрожавања и негативности друштвених мрежа.

Превентивне активности нису усмјерене само ка ученицима, већ и ка родитељима ученика, па је тако 25.12.2019. године у Основној школи “Иво Андрић“ у Бањој Луци предавање одржано и са родитеље ученика, односно за Савјет родитеља ове школе. Родитељи су упознати са опасностима којима су изложени ученици на друштвеним мрежама, улогом и одговорношћу коју родитељи имају за безбједност дјеце током виртуелне егзистенције, те о начинима алармирања релевантних субјеката уколико посумњају или примијете негативне активности на друштвеним мрежама.

У другом полугодишту Управа за полицијску обуку, која је наосилац активности на реализацији пројекта, наставља са превентивно-едукативним активностима, у сарадњи са полицијским управама и полицијским станицама Министарства.