Подршка свјетској кампањи „16 дана активизма против родно заснованог насиља“

1Дана 26.11.2021. године кадети Полицијске академије и запослени у Управи за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске придружили су се свјетској кампањи обиљежавања „16 дана активизма против родно заснованог насиља“. Кампања почиње 25. новембра, Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра, Међународним даном људских права.

У сарадњи са међународном организацијом ОСЦЕ у Босни и Херцеговини кадетима Полицијске академије су подијељене бијеле врпце које ће током 16 дана активизма против родно заснованог насиља носити на својим униформама. Бијела врпца је симбол борбе против родно заснованог насиља.

DSC_0222Приликом подјеле врпци, инспектор за специјалистичку обуку др Николина Грбић Павловић, кадетима је оржала кратко предавање о значају наведене кампање и улози будућих полицијских службеника у раду у области родно заснованог насиља.

На овај начин Министарство унутрашњих послова Републике Српске придружило се обиљежавању ове кампање коју подржавају бројне владине и невладине организације широм свијета како би се подигла свијест јавности о борби против насиља над женама. Носити бијелу врпцу је јавни приказ посвећености кампањи.

2Заштита жена од насиља, укључујући и насиље у породици, обавеза је која мора бити јасно артикулисана у законским и подзаконским актима сваке државе и која мора бити операционализована кроз политике дјеловања. Жене имају право на живот слободан од насиља. Обавеза државе је да им то право призна, омогући да у њему уживају, а у случају кршења права, да им обезбиједи сву неопходну помоћ, подршку и заштиту, те да спријечи да се насиље понови.

Кампања настоји пробудити свијест код човјека, која ће га натјерати да размишља ријечима:

„Обећавам да никада нећу чинити, оправдавати, нити ћутати на насиље над женама!“.

Пробудимо и ми ту свијест код себе и постанимо бољи суграђани женама у свом окружењу.