Показна вјежба припадника МУП РС на Зворничком језеру

aПрипадници МУП-а Српске, захваљујући редовној обуци, спремни су за ефикасно дјеловање у свим ситуацијама које изискују потребу интервенције полиције. Ту су, између осталог да становништву пруже помоћ и на води и да спасу грађане и њихова добра у поплавама.
Једна од показних вјежби, у којој су учествовали припадници Јединице за подршку Полицијских управа у Бијељини и Зворнику, одржана је на Зворничком језеру.
Технике пливања, веслања, спасавање утопљеника, радње које предузима полиција у случају превртања чамца, дио су обуке коју су полицијски службеници показали у Зворнику. Циљ је један – оспособљеност и обученост полиције за дјеловање у свим ситуацијама.
Начелник Управе за полицијску обуку др Миле Шикман подсјетио је да су поплаве у мају 2014. године указале на могућност елементарних непогода, као и на посљедице које за собом остављају, рекавши да и свакодневна дешавања различитих догађаја на води и под водом изискују потребу интервенције полиције, па је с тим у вези и организована ова показна вјежба.
- Организовали смо обуку да наше полицијске службенике усавршимо техникама пливања, техникама веслања и спасавања утопљеника, као и друге радње које предузима полиција у случају превртања чамца, како би били што оспособљенији и обученији да дјелују у свакодневним ситуацијама – навео је Шикман.
Он је нагласио да МУП Српске организује обуке сличног типа у складу са потребама полицијских службеника, како у Управи за полицијску обуку у Бањалуци, тако и за подручја различитих полицијских управа.
- МУП Републике Српске ради на редовном усавршавању полицијских службеника путем специјалистичких обука, курсева, семинара, настојећи да идентификује које су то реалне потребе за обукама како би се креирао што квалитетнији програм – рекао је Шикман.
Вођа тима ронилаца Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске Ненад Миловановић рекао је да обука на Зворничком језеру садржи три сегмента увјежбавања, а то је самоспасавање у случају превртања чамца, обуку спасавања утопљеника, обуку веслања, те испадања из чамца чланова посаде.
У вјежби спасавања људи и материјалних добара из поплављених подручја, учествовали су припадници Јединице за подршку Полицијских управа Бијељине и Зворника.