Полазницима Школе “Млади и безбједност“ представљен садржај обуке кадета Полицијске академије Бања Лука

DSC_0023Дана 21.10.2019. године Управу за полицијску обуку су посјетили полазници пете генерације Школе “Млади и безбједност“. Школа се организује под покровитељством и у сарадњи са Интерресорном радном групом Савјета министара БиХ за праћење имплементације документа “Безбједносна политика БиХ“. Полазници су студенти студија права, политикологије и безбједносних стуција са универзитета у БиХ. У оквиру посјете безбједносним агенцијама у БиХ, полазници школе традиционално обилазе и Полицијску академију Бања Лука којом приликом им се представља концепт и садржај обуке кадета на Полицијској академији, те друге активности Управе за полицијску обуку.

DSC_0027Током посјете, начелник Управе др Миле Шикман је представио мјесто и улогу Управе за полицијку обуку у полицијском школству Републике Српске, те представио дјелокруг и надлежност Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Посебно је истакао област полицијске обуке кадета и стручног усавршавања полицијских службеника као најзначајније сегменте полицијског школства у Републици Српској, наводећи и историјат школства.

DSC_0044Полазници су посјетили Музеј Полиције Републике Српске гдје су имали прилику да виде експонате који су изложени, а који су проистекли или су резултат рада Министарства у претходном периоду. Након тога су посјетили библиотеку, а потом им је у кабинету наоружања представљен дио наоружања и опреме који се користи у ватреној обуци кадета. У форензичкој лабораторији и у кабинету криминалистике су имали прилику да виде одређене експонате из домаће криминалистичке праксе, као и да им се демонстрирају одређене криминалистичко-техничке методе и прикажу средства која се користе у раду.

DSC_0078Посјетиоци су посебно били одушевљени демонстрацијом коју су извели кадети, а која се односила на лишење слободе лица непосредно након извршења кривичног дјела употребом силе ради предупређивања и одбијања напада. Такође, том приликом су кадети демонстрирали и преглед и претресање лица лишеног слободе, даљи поступак са лицем лишеним слободе на лицу мјеста, те поступак полицијског службеника на мјесту извршења кривичног дјела.

Непосредно пред полазак, посјетиоци су имали прилику да присуствују и постројавању кадета XXI класе и VII класе за припаднике САЈ-а, те одређеним стројевим радњама за које се кадети током полицијске обуке на Полицијској академији обучавају.DSC_0124