Полицијска радионица за младе

DSC_1328Дана 16.09.2022. године у просторијама Управе за полицијску обуку одржана је прва “Полицијска радионица за младе“ у оквиру пројекта “Социјализација с правом и превенција малољетничког криминала у Републици Српској“.

У радионици су учествовали полицијски службеници Управе за полицијску обуку и Полицијске управе Бања Лука, те кадети XXIV класе Полицијске академије Бања Лука.

DSC_1453Учесници радионице су били ученици Средње електротехничке школе “Никола Тесла“ из Бања Луке и Техничке школе Бања Лука.

У оквиру радионице, посјетиоцима је приказана опрема полиције и наоружање, криминалистичко-техничка и форензичка средства, посјетиоци су посјетили Музеј полиције Републике Српске, кабинет криминалистике и кабинет наоружања, те су им кадети демонстрирали рад полиције у ситуационом стану.

DSC_1507У оквиру радионице, посебно обучени полицијски службеници из ПУ Бања Лука су ученике едуковали о темама које су у посебно разрађене кроз модуле са циљем информисања дјеце о безбједносним појавама у друштву, те начинима превазилажења потенцијалних безбједносних ризика.

Након тога су ученици, заједно са полицијским службеницима, сами креирали информативни и едукативни материјал о знању које су усвојили током радионице.

DSC_1533Пројекат “Социјализација с правом и превенција малољетничког криминала у Републици Српској“ реализује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, а партнери у реализацији су Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци и Републички педагошки завод Републике Српске.

Иницијатор и покровитељ пројекта је PH International, са којим је Министарство потписало меморандум о реализацији пројекта.

DSC_1538Посебан сегмент пројекта су управо полицијске радионице за младе којима је циљ да дјецу приближе полицији и полицијској професији, а истовремено да полицајци едукују дјецу о актуелним ризицима који их вребају, поготово на интернету и друштвеним мрежама.

Полицијске радионице за младе ће се реализовати и у другим градовима Републике Српске.