Посјета кадета Полицијске академије Основном суду у Бањој Луци

pa-3fazaУ складу са предметно – модуларном наставом основне полицијске обукеI нивоа на Полицијској академији, гдје је акценат на практичној и ситуационој настави, дана 22. и 23. априла 2013. године, у оквиру наставе из предмета Управни послови и прекршајни поступак, кадети XVIIкласе основне полицијске обуке првог нивоа и кадети IV класе основне полицијске обуке првог нивоа за припаднике Специјалне јединице полиције посјетили су Прекршајно одјељење Основног суда у Бањој Луци.

Имајући у виду да полицијски службеници покрећу прекршајни поступак изрицањем прекршајног налога или подношењем захтјева за покретање прекршајног поступка суду који је надлежан, произлази и значај наведене посјете.

Циљ посјете је био да се кадети кроз практичан примјер упознају са током прекршајног поступка. У том смислу, кадети су по групама присуствовали заказаним усменим претресима, гдје су на конкретним примјерима могли да виде на који начин се проводи суђење на усменом претресу. Упознати су са начином заказивања усменог претреса, са правима и обавезама како окривљеног, тако и овлаштеног органа, поступком у случају пропуштања, те самим током усменог претреса.

Кадети су присуствовали усменим претресима за прекршаје у области јавног реда и мира, прекршаје из области заштите здравља, саобраћајним прекршајима и фискалним прекршајима.