Посјета начелника Управе Полицијској академији у савезној држави Орегон у САД-у

11_6AДана 05.06.2013. године начелник Управе за полицијско образовање др Миле Шикман посјетио је Академију за јавну безбједност у савезној држави Орегон, Сједињене Америчке Државе. Током посјете начелник Шикман упознао се са организацијом и структором академије, а посебно Одјељења за стандарде и обуку. Затим су презентовани програми и курсеви који се изучавају на Академији, са посебним освртом на курсеве основне полицијске обуке. Након тога, уприличен је облилазак Полицијске академије, којом приликом су представљени простори и опрема коју америчке колеге користе у раду, а нарочито модерна, новоизграђена зграда академије, аутодром за обуку у управљању моторним возилом, тактички торањ, ситуациона кућа, стрељане и друго.

Начелник Управе је искористио прилику да представи и полицијско образовање у Републици Српској, организацију и надлежност Високе школе унутрашњих послова, Полицијске академије и Одјељења за стручно усавршавање.

Академија за јавну безбједност у Орегону налази се у главном граду ове савезне државе Салему. Има за циљ да промовише врхунске стандарде у јавној безбједности кроз квалитетну обуку, развој и одржавање стандарда за полицију, ватрогасце, запослене у затворским установама, као и лиценцирање запослених у приватним агенцијама за обезбјеђење лица и објеката. Поред наведеног, надлежни су и за лиценцирање полиграфских испитивача, утврђивање испуњавања услова кандидата за шерифе, те друге кандидате за агенције за спровођење закона. Академија је основана прије више од 50 година, а данас се простире на 213 ари простора на којем су изграђени нови капацитети, укључући савремене објекте за наставу и смјештај кадета.