Потписан споразум о сарадњи са Институтом при Московском државном универзитету

rusija

Начелник Управе за полицијско образовање др Миле Шикман, у периоду 24.10.-27.10.2013. године посјетио је Московски државни универзитет за културу и умјетност, те потписао Споразум о сарадњи са Институтом за право, економију и управљање при наведеном Универзитету. Такође, наведеној посјети присуствовали су и проф. др Станко Бејатовић, професор међународног кривичног права у Високој школи унутрашњих послова, као и мр Милимир Говедарица, шеф катедре правних наука у Високој школи унутрашњих послова.

 

Дана 24.10.2013. године уприличен је пријем код проректора Универзитета проф. др Л. С. Жаркове, којом приликом је и потписан Споразум о сарадњи Института за право, економију и управљање, Московског државног универзитета за културу и умјетност и Високе школе унутрашњих послова, Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

 

Након тога организован је састанак са руководством и професорима Института на којем се разговарало о начинима и могућностима за сарању у области образовање и обуке, укључујући обострану размјену студената и наставника, обостране студијске посјете, учешће у заједничким научно-истраживачким пројектима, учешће у научним и стручним конференцијама, објављивање научних и стручних радова, академске активности студената, као и друге активности од значаја за високо образовање обе институције. Указано је на могућност да наши студенти наставе магистарске и докторске студије на овом престижном Унивезитету, размјена и стручно усавршавање наставног кадра, као и објављивање научних и стручних радова у научним и стручним часописима. Поред наведеног отоврена је могућност и за сарадњу Московског државног универзитета за културу и умјестност са Универзитетом у Бањој Луци, будући да смо ми придружена чланица Универзитета. Колега са московског Унивезитета су изразиле своју спремоност и за сарадњу на овом плану. Потом је организован округли сто на тему “Актуелни проблеми правних система земаља бивше Југославије“ на којем су учествовали професори и сарадници наведеног Инситута, а на којем је представљена и актуелна ситуација у Републици Српској. Исто тако уприличено је предавање за студенте друге и треће године студија Института за право, економију и управљање, која су искоришћена да се представи и високо полицијско образовање у Републици Српској, те могућности за даљу сарадњу. Такође студентима и професорима је упућен позив да посјете Високу школу унутрашњих послова у Бањој Луци, те се непосредно упознају са нашим студентима и начином рада.

Rusija1Московски државни универзитет за културу и умјетност основан је 1930. године у Москви, као високообразована институција у области културе и умјетности. Данас је ово најстарија високообразована институција овог типа у Руској Федерацији и лидер у својој бранши. Универзитет је организован кроз пет факултета, шест института, 49 катедри, осам регионалних одјељења и 74 специјалистичка курса. На Универзитету тренутно студира преко 11.000 студената, као и 250 студената из 38 других земаља. Институт за право, економију и управљање основан је 1999. године, као једна од водећих организационих јединица Универзитета, који има три смјера: право, економију и управљање (менаџмент). Студенти смјера право и државни менаџмент праксу стичу у Државној думи. До данас је диплому Института (основих и последипломских студија) стекло више од 850 студената, а на Институту је запослено више од 60 наставника, од којих 70% имају докторске титуле. Више информација доступно је путем веб сајта Московског државног унверзитета за културу и умјетност www.mguki.ru и Института за право, економију и управљањеwww.ieup.msuc.org/.