Преко 200 кадета Полицијске академије добровољно даровало крв у Заводу за трансфузијску медицину

krv1Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и директoр Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић посјетили су данас кадете Полицијске академије који су учествовали у традиционалној акцији добровољног даривања крви у Заводу за трансфузијску медицину у Бањалуци.

Акција се организовала поводом Крсне славе Министарства унутрашњих послова Републике Српске Светог Архангела Михаила, а позиву да учествују у овом хуманом чину одазвало се више од 200 кадета.  Министар Лукач је нагласио да је ово четврти пут ове године да су се припадници Министарства унутрашњих послова  Републике Српске одазвали позиву Завода за трансфузијску медицину да попуне залихе крви које су на минимуму.

„Овај пут акцији су се одазвали наши кадети, који су недавно започели своје школовање на Полицијској академији. Више од 200 младих људи се одмах одазвало позиву, што доказује на наши припадници нису обукли униформу само да би проводили полицијске послове, одржавали јавни ред и мир и борили се против криминала, већ и да би учествовали у хуманим акцијама, а ово је сигурно једна од најхуманијих“, рекао је министар Лукач.

krv3Директор Завода за трансфузијску медицину Гордана Гузијан истакла је да је ова акција Министарства унутрашњих послова Републике Српске од великог значаја, јер се у посљедње три седмице, од када се повећао број обољелих од корона вируса, нагло смањио број добровољних давалаца.

„Многе акције планиране на теренима су отказане због епидемиолошке ситуације, тако да у посљедње вријеме радимо са знатно смањеним залихама крви. Надамо се да ћемо оваквим акцијама успјети да попунимо резерве да би Универзитетски клинички центар могао нормално да функционише. Велики број припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске је долазио даривати крв и самоиницијативно“, навела је Гузијанова.

Кадет Осме класе Специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова Републике Српске Стефан Ковачевић данас је четврти пут даривао крв.

„Драго ми је што сам се одазвао овом позиву и што моје мало некоме може да значи много“, поручио је Ковачевић.