Промовисана Монографија “30 година Министарства унутрашњих послова Републике Српске“

бДана 17.11. 2022. године у Академији наука и умјетности Републике Српске промовисана је монографија „Министарство унутрашњих послова Републике Српске 1992-2022”.

Монографија  је дјело које на цјеловит начин  обрађује настанак и развој Министарства унутрашњих послова Републике Српске у протеклих 30 година, односно, у периоду од 1992. до 2022. године. У овом дјелу, представљено је Министарство унутрашњих послова Републике Српске из историјске перспективе, затим актуелно стање те очекивања и визија Министарства унутрашњих послова Републике Српске у будућности.

Промоцији су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске, предсједник Владе, изасланик предсједника Републике Српске, министар унутрашњих послова, предсједник Академије наука и умјетности, начелници управа и многобројни  гости.

Промоцију је отворио министар унутрашњих послова Драган Лукач који је учествовао не само у писању овог дјела него и у стварању Републике Српске и који је од самог почетка у редовима Министарства унутрашњих послова. Министар је нагласио да је задовољан изгледом монографије те да је свјестан да монографија можда није обухватила сва дешавања у ових тридесет година, али да вјерује да се дотакла свих важних датума и догађаја.

еЈедан од рецензената монографије академик проф. др Рајко Кузмановић, предсједник Ака­де­ми­је наука и ум­јетности Републике Српске изразио је задовољство због штампање монографије гдје се види велика друштвена улога Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Проф. др Горан Латиновић који се бави историјом Срба у XX вијеку и историјом Републике Српске такође је био рецензент поменуте монографије. Уважени професор истакао је да читалац лако може доћи до закључка да је Министарство унутрашњих послова одиграло једну од најзначајнијих улога у стварању и одбрани Републике Српске, те да осим веома доброг историјског прегледа, рукопис већим дијелом доноси податке о садашњости Министарства унутрашњих послова, чинећи његову „личну карту”.

Присутнима се обратио и члан Уређивачког одбора, проф. др Миле Шикман који је у свом излагању детаљно описао како је било написати и уобличити све битне догађаје од постанка Министарства до данас у једно дјело. Нагласио је да тридесет година Министарства унутрашњих послова обилује многобројним значајним догађајима који су приказани у  монографији и да је у њој садржано скоро 500 фотографија.