Прва регионална конференција шефова полицијских академија

PAkonfРепублика Српска има јако добро организовану Управу за полицијско образовање, на нивоу који одговара европским стандардима, оцијенио је министар унутрашњих послова Српске Радислав Јовичић, након отварања Прве регионалне конференције шефова полицијских академија. Oн је истакао да о квалитету рада Управе говори и чињеница да су у протеклом периду склопљени и билатерални споразуми са земљама у регији, прије свега са Србијом, али и са Шпанијом, док су са Румунијом у току преговори о потписивању протокола.

„Одзив учесника на ову конференцију говори о томе да имамо јако добар статус и да смо на нивоу који одговара европским стандардима“, додао је министар Јовичић. Он је нагласио да је дводневна конференција организована с циљем унапређења полицијског образовања, односно регионалне повезаности и усклађивања стандарда полицијског образовања са европским стандардима, те да би се преузела нова искуства из земаља региона и ускладили програми обуке и образовања.

Начелник Управе за полицијско образовање МУП-а Републике Српске Миле Шикман рекао је да су у Управи свјесни да је безбједносна компонента европских интеграција изузетно важна, а унутар ње је посебно важно полицијско образовање. „Желимо да полицијско образовање прати динамичне промјене и на овом пољу, јер ако имамо јако полицијско образовање имаћемо и добро обучене полицијске службенике који примјењују полицијске и истражне радње у откривању и доказивању кривичних дјела, посебно најтежих облика прекограничног криминала и организованог криминалитета“, додао је Шикман. Он је поновио да МУП Српске има потпун систем полицијског образовања који подразумијева основну полицијску обуку, високо полицијско образовање и специјалистичку обуку и стручно усавршавање.

Представник Европског полицијског колеџа (СЕПОЛ) Мартин Дидиер рекао је да је циљ СЕПОЛ-а дати већу вриједност обуци и усавршавању широм Европе.
„Европа има за циљ да, као што је примила Хрватску, прими и остале сусједне земље у региону. Подржавамо усавршавање виших полицијских службеника и пружамо им помоћ у ефикасној борби против организованог криминала“, додао је Дидиер.
На конференцији учествују представници федералног МУП-а, агенција за школовање из Мостара, те Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Румуније, Европског полицијског колеџа, ИЦИТАП-а, те њемачке покрајине Бранденбург. МУП РС је ову конференцију организовао уз подршку програма ИЦИТАП у БиХ.