Радионица “Полно узнемиравање“

У Приједору је дана 14.06.2022. године одржана радионица “Полно узнемиравање“ којој је присуствовало 15 полицијских службеница ПУ Приједор и ПУ Бања Лука.

Радионица је намијењена како полицијским службеницима који запримају пријаве и обављају први разговор са потенцијалним жртвама овог кривичног дјела, тако и полицијским службеницима криминалистичке полиције који прикупљају доказе и информације за ово кривично дјело и извршиоца.

Циљ радионице је сензибилизација полицијских службеника у реаговању на ово релативно ново дјело инкриминисано Кривичним закоником Републике Српске, као и едукација полицијских службеника о специфичностима предузимања оперативно-тактичких радњи и мјера и истражних радњи у случају постојања индиција да је извршено кривично дјело “Полно узнемиравање“.

Радионица је реализована у склопу пројекта „Јачање капацитета полиције за спречавање сексуалног узнемиравања“ који реализује Мрежа жена Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Едукатори на радионици су били полицијски службеници Управе за полицијску обуку, Управе за организовани и тешки криминалитет и Специјалне антитерористичке јединице.

У оквиру пројекта, публикован је и приручник за поступање полицијских службеника у случају постојања индиција да је извршено кривично дјело “Полно узнемиравање“ који се може преузети: Polno uznemiravanje prirucnik.